Hlavní obsah

Vítěz Tour de France LeMond bude kandidovat na prezidenta UCI

Paříž

Slavný americký silničář Greg LeMond se bude v březnu ucházet o funkci prezidenta Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Jezdec, který po dopingové diskvalifikaci držitele sedmi prvenství Lance Armstronga zůstal jediným americkým vítězem Tour de France, to řekl v rozhovoru pro list Le Monde.

Foto: Sport.cz

Bradley Wiggins slaví svůj triumf na slavné Tour de France

Článek

Zároveň vyzval prezidenta UCI Pata McQuaida k odstoupení. "Pokud cyklistiku skutečně miluje, jak pořád tvrdí, měl by rezignovat. Měl by říct: "Ano, udělal jsem chyby, teď uvolním místo někomu jinému'," poznamenal LeMond.

Ke kandidatuře ho vyzvalo antidopingové hnutí "Změňte cyklistiku" a jedenapadesátiletý Američan přijal. "Musíme jednat, teď, nebo nikdy," uvedl LeMond. "Po tom zemětřesení, které vyvolal Armstrongův případ, se další šance hned tak nenaskytne," dodal.

LeMond: UCI by měla být demokratičtější a transparentnější

Podle LeMonda je zapotřebí vrátit cyklistice důvěru, o kterou přišla jak mezi fanoušky, tak u sponzorů. "Proto musíme jednat rychle a rázně, jinak náš sport zahyne. Pokud by to mělo pokračovat jako dosud, zůstane cyklistika brzy bez peněz," prohlásil dvojnásobný mistr světa a vítěz Tour z let 1986, 1989 a 1990.

McQuaid vede UCI od roku 2005, na dvouleté funkční období byl zvolen už počtvrté. Další volby jsou na programu v březnu. "UCI by měla být demokratičtější a transparentnější. Já osobně bych si v jejím čele představoval někoho jako Dicka Pounda (bývalý předseda Světové antidopingové agentury), který má s bojem proti dopingu bohaté zkušenosti," řekl LeMond.

Armstrong kvůli systematickému dopingu přišel dodatečně o sedm titulů z Tour de France. UCI nyní čelí podezření, že o jeho pozitivních dopingových nálezech věděla a kryla je.

Reklama