Hlavní obsah

VIDEO: Na lyžích jsem jezdil pomalu, abych neskončil jako pošťák, smál se Kulhavý

Po týdnech jednání a váhání má Jaroslav Kulhavý jasno o své budoucnosti. Jisté je, že zůstane u horských kol. Vítěz olympijského cross country z Londýna podepsal novou dvouletou smlouvu se stávajícím týmem Specialized Racing, v němž už závodí dva roky.

Jaroslav KulhavýVideo: Sport.cz

 
Článek

Hodně se spekulovalo, že půjdete na silnici, měl jste nabídku z týmu Omega Pgarma-Quick Step. Proč jste zůstal u biků?

Dával jsem si dohromady všechna pro a proti. No a biky mi prostě z toho všeho vyšly líp. Nemyslím peníze, ty nabídky byly podobné.

Na silnici byste taky hned na začátku neměl takovou pozici.

To je pravda. Všechny týmy, které jezdí na kolech Specialized, mají perfektní závodníky. Byl bych tam jedním z mnoha a cesta k tomu, abych se prosadil, by byla hodně dlouhá. Navíc si myslím, že by byla škoda odcházet z horských kol, když se i díky mým výsledkům u nás dostaly tak vysoko.

Jak dlouho vydržíte u horských kol?

Čtyři roky, do olympiády v Riu. Bude mi jednatřicet a pak klidně půjdu jezdit zadarmo do nějakého francouzského druhodivizního týmu na silnici, který by měl šanci dostat se na Tour de France. Chtěl bych ji objet, ne po pěti dnech slézt z kola. Myslím, že to bude poslední šance na splnění mého cyklistického snu.

Švýcar Schurter a Francouz Absalon vydělávají coby absolutní špička bez bonusů údajně kolem půl milión eur ročně. Vyrovnal jste se jim novou smlouvou?

Vyhoupl jsem se vysoko, ale nad Schurtera ne. On má trochu jinou pozici, biky jsou ve Švýcarsku národním sportem. Já jsem sice v americkém týmu, ale můžu říct, že jsem dostal nejlepší smlouvu, kterou tam kdo kdy měl. Specialized nikdy nepřeplácel závodníky, ale zase je tu skvělá parta a já jsem s podmínkami maximálně spokojen.

Nebyl jste nervózní, když se jednání o vaší budoucnosti tak táhla?

Poslední dny už to byl docela stres. Člověk nemá klid, furt mu všechno šrotuje v hlavě. Byl jsem teď pár dní lyžovat v Alpách a z kopce jsem jezdil poloviční rychlostí. Říkal jsem si, že když nemám nic podepsáno a zlámu si nohy, tak budu příští rok dělat pošťáka (smích).

Takže teď přijde konečně i dovolená?

Já měl dovolenou v nemocnici, když mi operovali nosní přepážku... Teď jsem byl pár dní na horách v Kaprunu, v sobotu odlétám trénovat na Kanáry. Přítelkyně jede se mnou, ale já už tam začnu trénovat.

Víte už, jaký budete mít v nové sezóně program?

Světový pohár začíná o dva měsíce později než letos, až v půlce května. Stoprocentně pojedu v dubnu závod Sea Otter Classic, což je největší bikový festival v Americe. Pokud tým bude chtít, jel bych asi ještě v březnu etapák Cape Epic v Jihoafrické republice. Ale já sám se tam nepohrnu. Jinak kompletní Světový pohár a šampionáty.

Vyhrál jste olympiádu, mistrovství světa i Evropy, Světový pohár. Co vás ještě požene dopředu?

Olympiáda v Riu je daleko, ale chci vyhrávat víc závodů než letos. Všechno, co jsem už vyhrál, chci zopakovat. Nakonec za to mám i pěkné bonusy (úsměv).

Mistrovství světa se jede na podzim v Pietermaritzburgu v JAR. Jak se vám tamní trať líbí?

Moc ne. Býval tam vždycky první závod svěťáku a já nikdy neměl hned zkraje úplně dobrou formu. Naopak pro Schurtera je to nejoblíbenější trať. Ale teď to bude jiné, v září už budu rozježděný a nachystám se. Olympijská trať v Londýně mi taky neseděla a vyhrál jsem. Aspoň mám další výzvu porazit Schurtera i na nejoblíbenější trati.

Reklama