Hlavní obsah

Cyklistika jako F1? Mezinárodní unie už jedná s Bakalou o změně kalendáře

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) potvrdila, že jedná s českým miliardářem Zdeňkem Bakalou a jeho obchodním partnerem Besselem Kokem o změnách ve struktuře cyklistického kalendáře. Zároveň však oznámila, že k žádným definitivním úpravám zatím nedošlo.

Foto: Profimedia.cz

Zdeněk Bakala.

Článek

Majitel elitního týmu Omega Pharma-QuickStep Bakala představil plány na reformu profesionální cyklistiky v listopadu. Tehdy uvedl, že chce s podporou UCI vytvořit projekt typu formule 1 či fotbalové Ligy mistrů, díky němuž by byla cyklistika přehlednější.

"Mezinárodní cyklistická unie potvrzuje, že tyto diskuze se Zdeňkem Bakalou a Besselem Kokem o možné změně kalendáře probíhají od konce roku 2011," uvedla dnes UCI. "Tato jednání zahrnují jejich potenciální finanční investici do nové organizace, v níž budou spolupracovat UCI a další investoři, kteří budou tento nový kalendář organizovat," dodali představitelé cyklistické unie.

Dalším krokem UCI budou v prvním čtvrtletí roku 2013 jednání s týmy a organizátory závodů. "Až poté bude možno dojít k nějakým oficiálním závěrům," dodali zástupci unie.

Bakala v současnosti působí jako prostředník UCI a společnosti Gifted, jež v pondělí představila vybraným médiím svůj projekt World Series Cycling. Ten by mělo tvořit deset čtyřdenních závodů za účasti nejlepších jezdců. Zároveň by měly být zachovány tři "Grand Tours" a šest nejvýznamnějších jednodenních klasik. "UCI si zachová plnou kontrolu nad kalendářem, včetně sportovních a technických záležitostí," uvedli představitelé unie.

Reklama

Související témata: