Hlavní obsah

Cyklista Galimzjanov po přiznání k dopingu nesmí dva roky závodit

Moskva
Aktualizováno

Nejlepší ruský cyklistický spurtér Denis Galimzjanov dostal po přiznání k dopingu dvouletý zákaz činnosti. Pětadvacetiletý jezdec se v dubnu po mimosoutěžní kontrole doznal, že užil zakázanou látku erythropoietin (EPO). Trest, o kterém ve středu rozhodla Ruská antidopingová agentura, mu platí zpětně od 13. dubna.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Nejlepší ruský cyklistický spurtér Denis Galimzjanov.

Článek

Loňský vítěz závodu Paříž-Brusel se o distancu dozvěděl jen pár dnů poté, co jeho stáj Kaťuša nedostala od mezinárodní unie UCI překvapivě licenci pro start v nejprestižnějších světových závodech World Tour. Právě vysoký počet hříšníků je podle generálního manažera Vjačeslava Jekimova důvodem, proč tým licenci neobdržel.

"Sdělili nám, že Kaťuša měla v období 2009 až 2012 nejvíce dopingových případů ze všech týmů Pro Tour. Navíc jsme prý prováděli příliš málo interních testů," řekl trojnásobný olympijský vítěz Jekimov při představení stáje v italské Brescii.

Další člen Alexandr Kolobněv byl na loňské Tour de France pozitivně testován na diuretikum, Sportovní arbitrážní soudv Lausanne ho však v únoru obvinění z dopingu zbavil. "Tyto případy by se neměly počítat," uvedl Jekimov s tím, že Kolobněv byl očištěn a Galimzjanov vzal veškerou odpovědnost na sebe.

Kaťuša se proti neudělení licence odvolala k Sportovní arbitráži v Lausanne. Ruská stáj neuspěla se svou žádostí přesto, že skončila v týmovém hodnocení za letošní rok druhá a její španělský jezdec Joaquim Rodríguez dokonce žebříček WorldTour ovládl. UCI dosud nezveřejnila, proč se tak rozhodla.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články