Hlavní obsah

Armstrong údajně nabízel USADA příspěvek na boj s dopingem

Bývalý cyklista Lance Armstrong údajně v roce 2004 nabídl Americké antidopingové agentuře na boj s dopingem příspěvek až čtvrt miliónu dolarů. V televizním pořadu "60 Minutes Sports" to uvedl výkonný ředitel USADA Travis Tygart. Armstrongův právník Tim Herman informaci popřel.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Armstrong se odhodlal k přiznání.

Článek

"Byl jsem v šoku," prohlásil Tygart o Armstrongově nabídce. "Byl to jasný střet zájmů. Bez rozpaků jsme to odmítli," uvedl. "Není to pravda. Dnes o tom Lance slyšel poprvé," reagoval Armstrongův právní zástupce.

Ve spisu USADA mapujícím Armstrongovy dopingové praktiky, který má přes 1000 stran, zmínka o této nabídce není. Na rozdíl od příspěvku ve výši 100 tisíc dolarů, který od slavného Texasana v minulosti přijala na boj s dopingem Mezinárodní cyklistická unie. Tygart za to UCI kritizoval a unie také kvůli údajně liknavému postoji k Armstrongovi čelí vyšetřování nezávislou komisí.

Jednačtyřicetiletý Armstrong, jenž v závěru minulého roku přišel o sedm titulů z Tour de France a všechny ostatní výsledky od roku 1998, poskytne od té doby první televizní interview. Vystoupí v pořadu slavné moderátorky Oprah Winfreyové, který se bude vysílat 17. ledna. List New York Times v sobotu napsal, že Armstrong údajně zvažuje, že se přizná k dopingu. Doufá prý, že by mohl dosáhnout zrušení doživotního sportovního distancu a startovat v běžeckých a triatlonových závodech.

Reklama