Hlavní obsah

V Itálii dostali dopingoví hříšníci v cyklistice milost. Mohou znovu reprezentovat

V Itálii se rozhodli dát milost dopingovým hříšníkům. Díky „amnestii“ od šéfa italské cyklistické federace mohou Ivan Basso, Alessandro Petacchi či Franco Pellizotti znovu reprezentovat.

Foto: ČTK/AP

Ivan Basso může znovu reprezentovat.

Článek

Renato Di Rocco se rozhodl bezprostředně po svém znovuzvolení do třetího funkčního období pro jezdce, kteří dostali v minulosti za pozitivní dopingový nález trest na půl roku a déle, zrušit doživotní vyloučení z národního týmu. Toto pravidlo přitom právě Di Rocco zavedl v roce 2011. Pro budoucí dopingové hříšníky bude dál platit.

Basso, jenž si odpykal dvouletý distanc, už oznámil, že bude usilovat o nominaci na zářijové mistrovství světa ve Florencii. "Mám z toho velkou radost. To pravidlo bylo zavedeno v době nouze, tehdy to bylo v pořádku. Teď už je cyklistika mnohem čistší," řekl pětatřicetiletý cyklista, který byl potrestán za spolupráci se španělským lékařem Eufemianem Fuentesem, jenž pomáhal jezdcům s krevním dopingem.

Naopak Petacchi, jenž se snažil navzdory trestu za doping z roku 2007 dostat do nominace na předloňském mistrovství světa, nemohl šéfovi svazu přijít na jméno. "To rozhodnutí bylo v jeho zájmu, ne v zájmu jezdců. Jde o politiku. Co mám jako dělat? Poděkovat mu, až ho potkám?" řekl již devětatřicetiletý spurtér na adresu Di Rocca, jenž pardonem splnil předvolební slib.

Reklama

Související témata: