Hlavní obsah

Armstrongovo přiznání k dopingu prý Tour de France neohrozí

Paříž

Přiznání bývalého amerického cyklisty Lance Armstronga k dopingu, kvůli kterému mimo jiné přišel o sedm triumfů na Tour de France, prý slavný závod neohrozí. Podle ředitele Tour Christiana Prudhomma provázely aféry závod i v minulosti, zájem fanoušků ale nikdy neopadl.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Armstrongovo přiznání prý slavný závod neohrozí.

Článek

"Nepřítelem je doping, ne cyklistika. A určitě ne Tour de France," citovala Prudhomma agentura AP. "Od roku 1904 se musela Tour vyrovnat s řadou problémů, ale příznivci i potom vždycky lemovali trať," dodal dvaapadesátiletý funkcionář.

Armstrong dlouhá léta obvinění z užívání zakázaných látek odmítal, v pondělí se ale přiznal při předtáčení rozhovoru pro televizní pořad Oprah Winfreyové, který bude odvysílán v noci z dneška na pátek. Jednačtyřicetiletý Američan tak učinil poté, co koncem roku po vyšetřování USADA dostal za systematický doping doživotní distanc a přišel o triumfy z Tour, kterou ovládl v letech 1999 až 2005.

Armstrong kvůli dopingu čelí řadě žalob a také nebude pozván na dojezd letošní Tour v Paříži, kam jsou tradičně zváni všichni cyklisté, co dokázali v minulosti závod dokončit. "Bylo by to nepatřičné," vysvětlil Prudhomme.

Reklama