Hlavní obsah

WADA zpochybnila Verbruggenova tvrzení o podezřelých vzorcích

Montreal

Světová antidopingová agentura (WADA) zpochybnila tvrzení bývalého prezidenta Mezinárodní cyklistické unie (UCI) Heina Verbruggena o tom, že by informování cyklistů o podezřelých výsledcích jejich testů mělo být v minulosti ve sportu běžnou praxí. Po odhalení Lance Armstronga se tak ještě o něco více prohloubila propast mezi WADA a UCI, na níž Armstrongova kauza vrhá stín pochybností, zda zakázané Američanovy praktiky nekryla.

Foto: Laurent Rebours, ČTK/AP

Cyklista Lance Armstrong v dobách své největší slávy.

Článek

"WADA neeviduje z žádné další mezinárodní federace něco jako 'diskutování atypických výsledků krevních testů, nebo jakýchkoliv výsledků testů, se sportovci,'" uvádí antidopingová agentura ve svém prohlášení, kterým zareagovala na Verbruggenova středeční slova, že taková byla nejen politika UCI, ale rovněž dalších sportovních federací.

"Ti, kteří dopovali, ale ještě neměli pozitivní test, tak byli varováni, že jsou sledováni. Cílem bylo, aby přestali dopovat. Pokud to ale nebylo způsobeno zakázanými látkami, mohli se podrobit lékařské prohlídce," prohlásil nizozemský funkcionář, čestný prezident UCI, který stál v čele unie v letech 1991 až 2005.

"Jakákoliv federace, která by kdy dělala něco takového, by měla nyní otevřeně čelit kritice kvůli své nestrannosti a bezúhonnosti," domnívá se WADA. Ta podrobila UCI kritice za umožnění setkání Armstronga se šéfem dopingové laboratoře v roce 2002 po odevzdání vzorku s podezřelými úrovněmi látky EPO, která podporuje tvorbu červených krvinek a zvyšuje tak fyzickou výkonnost.

Reklama

Související témata: