Hlavní obsah

Armstrong dostal nůž na krk. Buď spolupráce, nebo definitivně doživotní distanc

New York

Do 6. února musí Lance Armstrong začít plně spolupracovat na své kauze s Americkou antidopingovou agenturou, nebo má definitivně doživotní distanc. Oznámil to šéf USADA Travis Tygart s tím, že by si tím bývalá hvězda cyklistiky mohla zajistit alespoň zmírnění zákazu činnosti.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Lance Armstrong dostal od USADA ultimátum.

Článek

Armstrongův právník Timothy Herman nicméně vzkázal, že z nespecifikovaných logistických důvodů nemůže bývalý cyklista tomuto požadavku vyhovět. Navíc dodal, že Armstrong bude spíše spolupracovat s Mezinárodní cyklistickou unií (UCI) než s USADA, jež nemá globální jurisdikci nad sportem.

"USADA nemá autoritu vyšetřovat či stíhat dalších 95 procent cyklistů. K dosažení cíle 'očistit cyklistiku' musí mít tuto pravomoc UCI nebo (Světová antidopingová agentura) WADA," citovala Hermana agentura AP.

Tygart potvrdil požadavek na Armstrongovu spolupráci v rozhovoru pro televizní stanici CBS, jenž bude odvysílán v neděli. Zároveň uvedl, že Armstrong v nedávném interview s Oprah Winfreyovou, v němž se poprvé veřejně přiznal k dlouholetému systematickému dopingu, neřekl úplnou pravdu.

Šéf USADA zpochybnil především Armstrongovo tvrzení, že po svém návratu v roce 2009 už závodil "čistý". "Šance, že výkyvy ve výsledcích jeho krevních testů v letech 2009 a 2010 byly způsobeny něčím jiným než dopingem, je jedna k milionu," uvedl Tygart.

Nyní jednačtyřicetiletý Armstrong přišel kvůli dopingu o všechny své triumfy od roku 1998 včetně sedmi titulů na Tour de France. Dostal také doživotní zákaz působení ve sportu, na což si v rozhovoru pro Oprah postěžoval. Pokud by plně spolupracoval při vyšetřování, mohl by mu být tento distanc snížen na osm let, což by mu po vypršení umožnilo účastnit se oblíbených triatlonových a běžeckých závodů.

Reklama