Hlavní obsah

V Madridu začal proces s dopingovým lékařem Fuentesem

Téměř sedm let po zahájení dopingové aféry známé pod názvem Operación Puerto začal dnes v Madridu soudní proces s lékařem Eufemianem Fuentesem a dalšími čtyřmi obviněnými, kterým hrozí trest za podávání zakázaných látek cyklistům. S napětím očekávaný výslech Fuentese soud odložil na úterý.

Článek

Španělský lékař podle vyšetřovatelů obstarával krevní doping pro elitní jezdce včetně německé hvězdy Jana Ullricha či Itala Ivana Bassa, kteří kvůli skandálu přišli o start na Tour de France v roce 2006.

S Fuentesem jsou obviněni ze zločinů proti veřejnému zdraví také jeho sestra Yolanda, někdejší ředitel stáje Liberty Seguros Manolo Saiz a fyzioterapeut s ředitelem týmu Comunidad Valenciana José Ignacio Labarta a Vicente Belda. Ze zdravotních důvodů soudu unikl bývalý Fuentesův asistent José Luis Merino Batres, jenž trpí Alzheimerovou chorobou.

Proces, v němž má vypovídat 35 svědků včetně Alberta Contadora, je naplánován až do 22. března. Policisté v roce 2006 na Fuentesově klinice v Madridu objevili přes 200 sáčků s krví, dopingové látky a také dokumenty vedoucí k desítkám cyklistů a dalším sportovcům. I když Fuentes přiznal, že mezi jeho klienty patřili i fotbalisté a tenisté, vyšetřování a nynější proces se týká jen cyklistiky.

Reklama

Související témata: