Hlavní obsah

UCI zrušila svou nezávislou komisi pro Armstrongův případ

Aigle

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) rozpustila svoji nezávislou komisi, která měla vyšetřovat skandál padlé americké hvězdy Lance Armstronga. Komise vznikla loni v listopadu s úkolem zjistit, zda UCI s Armstrongem jakkoli pochybila, případně prověřit obvinění, že kryla jeho doping. Místo ní vznikne nová komise "pravdy a usmíření".

Foto: Laurent Rebours, ČTK/AP

Cyklista Lance Armstrong v dobách své největší slávy.

Článek

O nezávislosti původní tříčlenné komise měly pochyby jak Mezinárodní antidopingová agentura WADA, tak i americká agentura USADA, na základě jejíž zprávy Armstrong loni v srpnu kvůli systematickému dopingu dostal doživotní distanc a přišel o sedm prvenství z Tour de France. Sám slavný cyklista se nedávno k užívání zakázaných látek přiznal.

"Šéf WADA (John Fahey) mi řekl, že agentura nemá důvěru v nezávislost komise. Proto ji přestáváme financovat a s okamžitou platností rušíme," oznámil předseda cyklistické unie Pat McQuaid.

S Faheym se pak dohodl na vzniku nové komise se zkratkou TRC (Truth and Reconciliation Commission). "Proces pravdy a usmíření je nejlepší způsob, jak zkoumat kulturu dopingu v cyklistice v minulosti a vyčistit vzduch," dodal McQuaid.

Nezávislou komisi UCI tvořili britský soudce, australský právník a britská paralympijská vítězka. Projednat měli zejména podezření, že UCI kryla podezřelé Armstrongovy dopingové testy či proč od něj v minulosti přijala 100 tisíc dolarů - údajně právě na boj s dopingem. Armstrongův případ měli projednávat v dubnu a UCI předat zprávu 1. června. Kdy začne pracovat nová komise, není zatím jasné.

WADA označila cyklistickou unii za "prolhanou a arogantní"

WADA nenechala tento krok UCI dlouho bez povšimnutí a označila cyklistickou unii za "prolhanou a arogantní", přičemž odmítá s UCI na čemkoliv spolupracovat do té doby, dokud bude setrvávat v podobně jednostranném a arogantním postoji.

"WADA je zděšena tiskovým prohlášením, které UCI včera vydala. Ať co do náležitostí, které obsahuje, tak zároveň tím, jak lživé jsou."

Antidopingová agentura rovněž zpochybnila tvrzení UCI, že WADA se bude nějakým způsobem podílet na práci nově vznikající komise.

"Místo toho, aby na profesionální úrovni pokračovali v jednání s prezidentem WADA, veřejně oznámí, že WADA něco takového už odsouhlasila. A to není to jediné, co je v celém prohlášení špatně, každopádně je to další lež," uvedla WADA, která v rozporu s tvrzením UCI údajně nezávislost rozpuštěné komise nikdy nezpochybnila. "Jen schopnost komise správně fungovat podle smlouvy dané UCI," uvedla WADA.

Reklama

Související témata: