Hlavní obsah

Fuentes prý neví, jak se v krevních vacích vzaly stopy EPO

Madrid

Španělský lékař Eufemiano Fuentes ve středu před soudem popřel, že by pomáhal sportovcům s krevním dopingem. Tvrdí, že neví, jak se v krevních vacích uložených v jeho madridské klinice vzaly stopy erythropoetinu (EPO).

Foto: Sergio Perez, Reuters

Španělský lékař Eufemiano Fuentes přichází k budově soudu.

Článek

Soudkyně během třetího dne procesu odmítla požadavek Italského olympijského výboru, aby Fuentesovi nařídila prozradit jméno jeho klientů. Podle Julie Santamariové by tím byla porušena jejich práva.

Fuentes uvedl, že věděl o tom, že v osmi z 92 vaků s krví jsou nadměrné hodnoty EPO. Neměl s tím prý ale nic společného. "Nic se do nich nepřidávalo, jen konzervační látky. Tak malé množství (EPO) může mít jediné vysvětlení, že šlo o pozůstatky předchozí léčby," komentoval přítomnost zakázané látky.

Lidský hormon erythropoetin umožňuje tvorbu červených krvinek. Lze jej vyrobit uměle a při nitrožilním podání dochází ke zvýšení výkonnosti organismu, v kterém se začne tvořit více červených krvinek nesoucích kyslík, tedy energii. Ve sportu je zakázán od roku 1989.

Krevní konzervy zabavila na klinice v roce 2006 policie v rámci vyšetřování antidopingové kauzy zvané "Operación Puerto". Stopy prý vedly k tomu, že krev patřila více než 50 cyklistům včetně hvězd Němce Jana Ullricha a Itala Ivana Bassa, kteří následně nesměli startovat na Tour de France.

Cyklisté budou vypovídat později

Dvojnásobný vítěz Giro d'Italia Basso má v únoru vypovídat před madridským soudem stejně jako slavný španělský jezdec Alberto Contador a také další dopingový hříšník Američan Tyler Hamilton.

Fuentes v úterý při prvním výslechu přiznal, že se nestaral jen o cyklisty, ale o sportovce z různých odvětví. Ve středu uvedl, že nevystavil žádného sportovce zdravotním rizikům. "Nikdo mi nikdy neříkal o zdravotních potížích, nedostal jsem žádnou stížnost," řekl sedmapadesátiletý gynekolog, který v úterý odmítl odpovídat na otázky právních zástupců Mezinárodní cyklistické unie, španělské federace a Světové antidopingové agentury.

Fuentes je obviněn z provinění proti veřejnému zdraví, protože v roce 2006 ještě ve Španělsku neexistoval antidopingový zákon. Spolu s ním stojí před soudem další čtyři lidé.

Reklama

Související témata: