Hlavní obsah

Příměří: Kozlíková se vrací do reprezentace

PRAHA

Cyklistika Lada Kozlíková zakopala válečnou sekeru a chce se vrátit do reprezentace. Nejlepší česká závodnice posledních let se v říjnu vzdala reprezentačního dresu kvůli neshodám se svazem. Ten však přistoupil na podmínku, aby Kozlíkovou doprovázel na vrcholných akcích její kouč Břetislav Usnul, a pětadvacetiletá univerzálka potvrdila svůj zájem pokračovat v národním týmu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Lada Kozlíková

Článek

"Za podmínek, které byly dohodnuty s vedoucími reprezentačních družstev, a budou-li dodrženy, chci a mám zájem reprezentovat," oznámila v úterý e-mailem Českému svazu cyklistiky závodnice profesionální nizozemské stáje Buitenpoort/Flexpoint.

Mistryně světa ve scratchi z roku 2002 a pátá žena letošní aténské olympijské časovky své říjnové rozhodnutí přehodnotila poté, co se dohodla s vedoucími reprezentačních družstev dráhařů Janem Kopačem a silničářů Vladimírem Vávrou. Výsledkem je to, že Usnul bude také cestovat na významné soutěže.

Pokud dohodu schválí i svaz, Kozlíková se vrátí do reprezentace. "Ze známých důvodů jsem z ní odešla, nyní po zmíněných jednáních a za dohodnutých podmínek jsem znovu připravena reprezentovat," řekla Kozlíková. Její kouč nedostal akreditaci na říjnovém mistrovství světa silničářů ve Veroně, načež Kozlíková dala českým barvám sbohem a řekla, že uvažuje o změně občanství.

Oznámení do pátku

Šéf dráhařů Kopač dohodu přivítal. Sám podle svých slov vyjádřil zájem, aby Kozlíková byla členkou reprezentace, a akceptoval její podmínku. "Tou je účast jejího trenéra Usnula na třech vrcholných akcích. V tom nevidím žádný problém," řekl Kopač. Usnul by tak měl doprovázet Kozlíkovou na lednovém Světovém poháru v Manchesteru, březnovém světovém šampionátu v Los Angeles a červencovém mistrovství Evropy v italské Fiorenzuole.

Podobně smýšlí i Vávra, který má na starosti silničáře. "S Ladou jsme se shodli na společném zájmu - startu na mistrovství světa. Doufám, že bude v mé pravomoci vytvořit pro šampionát realizační tým, ve kterém by její trenér Usnul měl být. Osobně v tom žádný problém nevidím," řekl Vávra.

A Český svaz cyklistiky? "Od pánů Kopače a Vávry jsme se dozvěděli, že (Lada Kozlíková) žádá o znovuzařazení do české reprezentace. Do pátku 3. prosince má poslední termín, aby to zaslala v písemnému vyjádření s podpisem," uvedl svazový koordinátor Jaroslav Pánek.

Reklama