Hlavní obsah

Albert: I mistr světa může prohrát

Louisville

Niels Albert je jedním z nejlepších cyklokrosařů světa. Tento fenomenální Belgičan oslaví v úterý 27. narozeniny a v neděli by si rád nadělil dárek v podobě obhajoby titulu mistra světa. Před premiérou šampionátu v americkém Louisvillu poskytl Právu exkluzivní rozhovor.

Foto: Profimedia.cz

Belgický cyklokrosař Niels Albert

Článek

Kolik lidí může myslet na titul?

Myslím, že je to skoro stejné jako v celé sezóně. Z Belgie Sven Nys, Kevin Pauwels a já. Ale všichni začínáme od nuly a kdokoliv může překvapit. Před mistrovstvím Belgie všichni mluvili o nás třech a nakonec vyhrál Klaas Vantornout.

Jaké šance dáváte svému kamarádovi a parťákovi Radomíru Šimůnkovi?

On určitě patří mezi favority. Měl smůlu na českém šampionátu, ale na posledním Světovém poháru v Hoogerheide jel hodně dobře. Stejně jako Bína. Radek by si samozřejmě pro závod v Louisvillu přál sníh a led, já deset nad nulou, bláto a hodně běhání (úsměv). Klidně ať nasněží, ale hlavně ne led, ten opravdu nemusím.

Bude pro vás cokoliv jiného než vítězství zklamáním?

Jdu na start jako obhájce titulu, tak těžko můžu mít jiný cíl. Ale naplánovat nic nemůžu.

Jak zvládáte ten obrovský tlak, který na vás je?

Zvykl jsem si na to. Když jsem získal v roce 2009 první titul mistra světa, nikdo ode mě nic nečekal. Ale poslední tři roky je to stejné.

Je rozdíl mezi rokem 2009 a současností? Naučil jste se s tlakem žít?

Chce to vždycky nějaký čas. Tenkrát jsem se stal mistrem světa a v další sezóně jsem myslel, že musím každý závod vyhrát. To samozřejmě není možné. Teď jdu do každého závodu s pokorou. Chci prodat to nejlepší, ale říkám si, že mě může řada závodníků porazit. Jsme jen lidi, ne stroje. I mistr světa může prohrát.

Ale v letošní sezóně si vedete nad očekávání.

Je pravda, že jsem byl jen čtyřikrát pod stupni vítězů, což je skvělé. Jsem šťastný za výsledky, kterých jsem zatím dosáhl. Podařilo se mi podruhé vyhrát celkově Světový pohár, jen od belgického šampionátu jsem čekal víc (Albert skončil čtvrtý – pozn. aut.). Uvidíme, jak to vyjde teď v Louisvillu.

Mistrovství světa se jede poprvé mimo Evropu. Myslíte si, že je to pro expanzi cyklokrosu dobré řešení?

Nejsem si úplně jistý. Slyšel jsem, že organizátoři měli finanční problémy, takže to asi moc sponzorů v Americe neoslovilo. A že by se po šampionátu vrhli američtí sponzoři do cyklokrosu, o tom taky nejsem přesvědčený. Ale my závodníci o tomhle nerozhodujeme. Každopádně v Belgii nebo v Česku je cyklokros daleko populárnější.

Věříte, že do USA přijede hodně belgických fanoušků, kteří si mistrovství světa nikdy nenechají ujít?

Přijedou jen ti bohatí. Moji přítelkyni vyjde čtyřdenní pobyt v USA s cestou a bydlením na 2000 eur. Když sem poletí čtyřčlenná rodina a půjčí si ještě auto, zaplatí 10 000 eur. To je spousta peněz a myslím, že většina jich proto bude šampionát sledovat v televizi.

Už jste někdy závodil v USA?

Jen teď týden před šampionátem v Cincinnati. V Americe už jsem párkrát byl, ale jenom na dovolené jako turista. Proto jsme sem vyrazili s Radomírem Šimůnkem kvůli aklimatizaci o dva týdny dřív.

Na mistrovství světa bude po letech chybět Zdeněk Štybar, který dává přednost silniční cyklistice. Co jeho rozhodnutí říkáte?

Pro cyklokros to není dobré. Ztrácíme velkého závodníka. Navíc on strašně zpopularizoval cyklokros v Česku, spousta mladých kluků po něm koukala. Ale je to jeho volba a svým způsobem ho chápu, když ho to víc táhne na silnici.

Překvapily vás jeho výsledky na vánočním cyklokrosovém turné v Belgii, kde byl pořád na stupních vítězů?

Vůbec. On je velký závodník, velký dříč. Cyklokros samozřejmě nezapomněl.

Nenapadlo vás, že byste taky zkusil silnici?

Zatím nemám důvod něco měnit. Kros je pro mě všechno, baví mě, dají se v něm vydělat velké peníze. Pořád je pro mě jasná jednička a uvidíme, co přinesou další roky.

Jste v Belgii celebritou?

Rozhodně ne! Jsem pořád normální kluk, který jezdí na kole a užívá si to. Máme tu daleko slavnější lidi (úsměv). Fanoušci mě ale poznávají, což je příjemné. Chtějí podpis, fotku. Vždycky jim rád vyhovím. Hlavně dětem.

Takže když jdete do restaurace nebo do obchodu, davy nešílejí...

Nejsem Messi nebo Justin Bieber (smích). Žiju normálním životem.

Jaké máte vztahy s ostatními belgickými závodníky?

Respektujeme se navzájem. V závodě jsme velcí soupeři, ale po něm si normálně pokecáme. Nejlepší kamarády mám ale mimo cyklokros.

Co je pro vás největší relax, když nemusíte na kolo?

S přítelkyní máme psa. Je to Jack Russell a jmenuje se Rex. Chodíme s ním často do lesa, rádi se podíváme na dobrý film. Mám rád i fotbal, motokros, atletiku.

Díváte se na belgickou fotbalovou ligu?

To ne, spíš na velké kluby jako Manchester United nebo Real Madrid. To jsou lepší zápasy...

Reklama