Hlavní obsah

Cyklokrosařům se toulala kola po Státech, kvůli tornádům a vylití řeky se všechny závody jedou v sobotu

Jan Krůta (Louisville)Sport.czPrávo

Cyklokrosové mistrovství světa v USA ještě nezačalo, ale americké Louisville má problémů víc než dost. Když se vyřešily trable s dopravou řady lidí do dějiště šampionátu, zasáhlo počasí. Kvůli hrozbě tornád a vylití řeky v místech, kde je trať, se všechny závody uskuteční v sobotu!

Foto: Michal Červený/mtbs.cz

Cyklokrosař Martin Bína při tréninku na trati mistrovství světa v Louisville.

Článek

"Byl by příliš velký risk pořádat závody v neděli. V tomto případě nesmíme hazardovat se zdravím všech zainteresovaných. Předpověď počasí na neděli opravdu není příznivá. Hrozí tornáda a zvednutí hladiny řeky. Přesunout vše na sobotu bylo jediné možné řešení," uvedl šéf organizačního výboru Karl Schmitt na mimořádné tiskové konferenci v pátek ráno místního času.

Spousta aktérů šampionátu řeší problémy od příletu. Dostat se sem vypadá na papíře celkem snadné, ale realita může být často úplně jiná. Cesta se může někomu protáhnout klidně do druhého dne. Své o tom vědí čeští reprezentanti, z nichž část musela kvůli zpožděnému letu přespat v Chicagu, které zasáhlo husté sněžení.

Z Chicaga je to do tři čtvrtě miliónového Louisville ani ne hodina a půl, ale taky se může stát, že v noci malé letadlo pro šedesát lidí v rodišti legendárního boxera Muhammada Aliho prostě nepřistane. Kvůli námraze byla volná jen jedna ranvej, přednost dostala nákladní letadla velkých dopravních společností, a tak se stalo, že nad letištěm v Louisville kroužilo o půlnoci najednou asi třicet letadel a ta menší, jimž docházelo palivo, musela přistát v Indianapolis... To je vzdálenost asi jako mezi Prahou a Brnem.

Blížilo se tornádo

Louisville a okolí kosí v těchto dnech rozmary počasí. Zatímco ještě zhruba před dvěma dny mělo být relativně stálé, teď je vše úplně jinak. „Někdy ve středu mi přišlo na mobil esemeskou varování o hrozbě tornáda tady v Louisville," prozradila česká reprezentantka Kateřina Nash, která v USA řadu let žije a do dějiště šampionátu dorazila už začátkem týdne.

Oficiální hotel šampionátu Galt House, kde bydlí mj. čelní představitelé Mezinárodní cyklistické unie, dokonce jednou v noci rozzvučel signál varující, že se na město blíží tornádo. Asi po hodině byl odvolán s tím, že se před Louisville rozpustilo...

Počasí si však dál zahrává. Často hustě sněží, ve čtvrtek večer přišla se sněžením i silná vichřice a v pátek ráno navíc mráz minus šestnáct stupňů. „V úterý tady přitom bylo asi patnáct nad nulou," prozradila Nash.

Do dějiště šampionátu se všichni cyklokrosaři nakonec nějak dostali, horší to bylo s jejich materiálem. Díky zpožděním a přestupům bylo téměř nemožné, aby metráky beden s koly a cyklistickým materiálem dorazily včas na místo podle určení.

Z českých reprezentantů dopadl nejhůř junior Jan Vastl, který ještě ve čtvrtek odpoledne stál u trati a koukal, jak se s ní ostatní v rámci oficiálního tréninku seznamují. Nepřišlo mu totiž kolo, stejně jako cyklokrosovému matadorovi Václavu Metličkovi, který je v bezmála čtyřiceti letech jediným reprezentantem Slovenska na šampionátu a logicky bydlí s českým týmem v hotelu Best Western na periferii.

„Nedá se nic dělat. Snad se dá všechno do pořádku a kola přijdou. V průběhu tréninku mi tady půjčila kolo firma Shimano, tak jsem se aspoň mohl maličko seznámit s tratí," řekl Jan Vastl, který zasáhne do bojů hned v sobotu dopoledne při závodě juniorů.

„Doprava nám všechno trošku zkomplikovala. Problémů jsme museli řešit spoustu, ale musíme se s tím vypořádat," přiznal reprezentační trenér Stanislav Bambula před prvním šampionátem historie na americkém kontinentu.

Že by jím Amerika nějak žila, to vůbec ne. Spíš jen Louisville a okolí. Jinak je tu vše ve znamení Super Bowlu. V kalendáři nejvýznamnějších akcí v Louisville na rok 2013 se však na cyklokros taky trochu pozapomnělo. Únorovým šlágrem je podle průvodce příští víkend závod amerického šampionátu traktorů...

Reklama

Související témata: