Hlavní obsah

Senzace, fantazie, raduje se cyklokrosař Ťoupalík z nečekané medaile na MS

Jan Krůta (Louisville)Sport.czPrávo

Vsadit na svou medaili by se zdráhal, protože bronz juniora Adama Ťoupalíka na mistrovství světa v americkém Louisville se rovná obrovské senzaci. „Myslím, že jsem šokoval dost lidí, i pro mě je to velké překvapení,“ řekl šestnáctiletý cyklokrosař ČEZ Cyklo Teamu Tábor, který byl třetím nejmladším v celém startovním poli.

Foto: Michal Červený/mtbs.cz

Adam Ťoupalík se raduje ze senzačního bronzu na MS v Louisville.

Článek

Co říkáte na svůj senzační úspěch?

Pro mě je to úplně úžasnej výsledek, jsem strašně spokojenej. Ještě mi to moc nedochází, byl jsem nejlepší z kluků, kteří jsou v juniorské kategorii prvním rokem. Hned při premiéře získat medaili, to je fantazie.

Na kolik tomu pomohl sníh a led?

Ráno, když jsme si projížděli trať, se mi zasněžená líbila daleko víc než včera, kdy se jelo na blátě. Na sněhu jezdím strašně rád, je to bomba. Říkal jsem si, že by bylo aspoň dobrý být do desítky, protože mi podmínky nahrály, ale vyšlo to na bednu.

Dá se říct, že je sníh česká specialita?

My na tom trénujeme prakticky celou zimu, tak by byla ostuda, kdybychom na sněhu jezdit neuměli.

Spřádal jste v posledním kole plány na rozhodující útok?

Jeli se mnou dva Belgičani a věděl jsem, že musím jít hned na první místo, aby mě tam někde neodbrzdili. Peetersovi to před výběhem trošku ustřelilo, já ho podjel, odstrčili jsme se loktama a on upadl.

Kolik byste na sebe vsadil, že uděláte medaili?

To nevím... Já se na tohle mistrovství světa hodně chystal, nic jsem nepodcenil. Ale na medaili jsem si nevěřil, vždyť ve svěťáku jsem byl v sezóně nejlíp dvanáctý. Určitě jsem překvapil všechny.

Kdo má na té medaili největší zásluhu?

Reprezentační tým, klub, trenéři rodina. Ta bude doma hodně slavit. Hlavně děda, který mi před odletem říkal, že jedu pro medaili.

Jak zvládáte cyklistikou školu?

Chodím do druhého ročníku na ekonomické lyceum v Táboře a zatím to docela jde. Od druhého pololetí si chci udělat individuální studijní plán. V příští krosové sezóně chci víc závodit v Belgii, takže bych do školy pravidelně chodit nemohl.

Reklama