Hlavní obsah

Hamilton popsal soudu, jak dopoval pod vedením Fuentese

Bývalý americký cyklista Tyler Hamilton v úterý v procesu s Eufemianem Fuentesem vypověděl, že ho se španělským lékařem obviněným z podávání dopingu jezdcům seznámil šéf jeho někdejší stáje CSC Bjarne Riis. I Dán se během své závodní kariéry zapletl s dopingem a přiznal, že si jím pomohl k triumfu na Tour de France v roce 1996. V současnosti Riis vede tým Saxo-Tinkoff, do kterého před touto sezónou přestoupil Roman Kreuziger.

Foto: Profimedia.cz

Americký cyklista Tyler Hamilton v dobách své největší slávy.

Článek

S Fuentesem prý Hamilton spolupracoval v letech 2002 až 2004. Za jeho služby platil 25.000 eur v první sezóně, 35.000 eur ve druhé a 50.000 eur ve třetí.

"Nejlepší bylo zavedení krevní transfúze. Dostal jsem od něj také EPO, testosteron, růstové hormony a další dopingové látky," řekl Hamilton madridskému soudu během videorozhovoru z Washingtonu. Podle svých slov absolvoval krevní transfúzi celkem patnáctkrát.

Právě kvůli této nedovolené praktice byl v roce 2004 vyloučen z Vuelty a později přišel zpětně o zlatou olympijskou medaili v časovce z Atén. Ztratil angažmá v týmu Phonak a jeho spolupráce s Fuentesem skončila.

Kurýr se oběsil, cyklistovi šlo o život

Krevní transfúze mu prý prováděl Fuentes, nebo šéf laboratoře na jeho madridské klinice Merino Batres. Při Tour de France v roce 2002 tuto roli zastal navzdory chybějícím medicínským znalostem bývalý biker Alberto León. Muž, jenž údajně pracoval pro Fuentese jako pomocník a kurýr, se předloni oběsil.

Na Tour 2004 se jedna transfúze nepovedla, Hamiltonovi se udělalo zle a dostal horečku. "Měl jsem černou moč," uvedl. Jeho tehdejší spolujezdci již dříve uvedli, že se báli, že zemře.

Jednačtyřicetiletý Američan, jehož výpověď přispěla k usvědčení Lance Armstronga z dopingu, uvedl, že se s Fuentesem setkal mnohokrát na jeho klinice, v apartmánech v Madridu či Monaku a v hotelových pokojích. Ke komunikaci prý používali "tajné mobily".

Dojde i na Contadora

Fuentes, který obvinění z napomáhání k dopingu popírá, sledoval Hamiltonovu výpověď na velké televizní obrazovce.

V pátek měl před soudem promluvit i Alberto Contador jako svědek obhajoby. Právní zástupce bývalého týmového manažera Manola Saize, který je obžalován spolu s Fuentesem, však v úterý žádost o předvolání slavného španělského jezdce stáhl.

Reklama

Související témata: