Hlavní obsah

Sosenka: Nevylučuji, že se do české stáje vrátím

PRAHA

Český cyklista Ondřej Sosenka má za sebou premiérový rok ve stáji Acqua e Sapone, která se zatím mezi nejlepšími týmy rozkoukává. Letošek by ale podle Sosenky měl být už lepší, a tak se jezdec na sezónu těší. Zároveň si pochvaluje dovolenou v Dominikánské republice a v rozhovoru pro deník Právo nevylučuje ani návrat do české cyklistické stáje.

Foto: archiv

Ondřej Sosenka

Článek

Z Apeninského poloostrova to máte domů podstatně dál, kolik času v Česku trávíte? Poměrně dost, protože se snažím být v Čechách do nejvíce. Mám tu domácí pohodu a vůbec neuvažuji o tom, že bych v Itálii bydlel. Prožil jsem tam dříve čtyři roky, když jsem působil v amatérských týmech, a to mě dost vysílilo.

Na vyhlášení ankety Peloton Top Ten jste dělal překladatele legendárnímu cyklistovi Francesco Moserovi. Měl jste na italštinu svého učitele? Pořád mám co vylepšovat, jsou společenské fráze, které mi ještě dělají potíže stejně jako minulý a budoucí čas. Naučil jsem se jazyk sám, byl jsem tam před sedmi lety hozený do vody, sám cizinec ve stáji jen s jedním Japoncem.

Od příští sezóny se mění rozdělení stájí a závodů, vzniká seriál ProTour, jak se vám tato změna zamlouvá? Mluvil jsem o tom s panem Moserem a shodli jsme se, že je to dělané moc narychlo. Myslím, že to cyklistice uškodí, hodně týmů kvůli tomu zkrachovalo, hrozí to i špičkové stáji Phonak, kterou tam nezařadili úplně neprávem. Hodně jezdců přijde o angažmá, myslím, že ProTour je zbytečná, spíš měli zeštíhlit kalendář závodů.

Dostal jste do stáje nějaké nové kolegy? Přišli dva perspektivní Slovinci, hlavně kvůli tomu, že to byl požadavek našeho nového sponzora z této země. Žádné eso nepřišlo, většina jezdců podepsala vloni při vzniku stáje dvouleté smlouvy.

Dvě esa naopak získala česká stáj eD'systém-ZVVZ, Jána Svoradu a Milana Kadlece. Překvapil vás jejich návrat? Trochu ano. Na druhou stranu si to moc netroufám komentovat, za dané situace to asi bylo jedno z mála možných řešení. Tým nemusí být vůbec špatný, pokud najdou finance a naplní rozpočet, jejich závodní program vypadá dobře.

Co vy, dovedete si představit závěr kariéry opět v české stáji? Určitě by bylo dobré, kdyby ten tým ještě trochu vyrostl. Nevylučuji ale, že udělám něco podobného, se šéfem stáje Ženíškem se dobře znám.

Už víte, co vás bude čekat v příští sezóně? Vrcholem pro mě bude Giro, na které se budu v Itálii připravovat celý únor a březen.

Jak jste strávil dovolenou po konci sezóny? Byl jsem s přítelkyní Katkou v Dominikánské republice a byli jsme moc spokojeni. Prvních pár dnů pršelo, takže jsme měli čas si prohlédnout vnitrozemí, viděl jsem život domorodců a výrobu doutníků. Úplně jiná kultura. Čtrnáct dní bylo akorát, ke konci už jsem začal pošilhávat po kolu.

Máte za sebou premiérový rok ve stáji Acqua e Sapone, jak jste se v Itálii zabydlel? V úvodu sezóny mi ublížil výpadek na Giru, kdy se mi udělal otlak na sedací části, který se zvětšoval až na velikost pingpongového míčku, a protože hrozila infekce, musel jsem na operaci. Pak jsem si musel dát měsíc pauzu, byl rázem červenec a sezóna se chýlila ke konci. Na poslední chvíli se podařila slepit a nebylo to díky vítězství na Okolo Polska úplně nejhorší. Po pravdě jsem si ale představoval lepší sezónu.

V čem je angažmá v Itálii jiné než předchozí tři roky v polské stáji CCC Polsat? Nebyla to taková změna, polský tým fungoval dobře. Tím, že stáj Acqua e Sapone letos teprve začínala, měla trochu potíže s materiálním zabezpečením, ale pro příští rok už by to mělo být bez problémů.

Reklama