Hlavní obsah

Kulhavý chce vyhrát africké peklo pro zesnulého parťáka

Praha

Už v neděli se olympijský vítěz v cross country horských kol Jaroslav Kulhavý postaví na start prestižního etapového závodu dvojice Cape Epic v Jihoafrické republice. Spolu se Švýcarem Christophem Sauserem utvoří tým, který chce závod vyhrát na počest jejich bývalého parťáka Burryho Standera. Ten začátkem roku zahynul, když ho na tréninku srazilo auto.

Foto: Foto facebook Jaroslava Kulhavého

Jaroslav Kulhavý je jedním z favoritů závodu Cape Epic v JAR.

Článek

Cape Epic jste původně jet nechtěl, ale po smrti Burryho Standera jste vše přehodnotil.

Krátce po té tragédii mi psal Sauser, že by bylo hezké, kdybychom spolu závod jeli a zkusili ho pro Burryho vyhrát. Hned jsem věděl, že tohle prostě nemůžu odmítnout. Smrt Burryho mě hodně zasáhla. Byl to týmový kolega, skvělý parťák a hned tak jsem se s tím nesrovnal. Proto bych strašně chtěl Cape Epic vyhrát a věnovat vítězství Burryho památce.

Ale konkurence je letos obrovská.

Z první desítky olympijského závodu by tu mělo být devět lidí, k tomu specialisti na maratony. Pokud chce člověk pomýšlet na vítězství, musí se mu vyhnout i technické problémy. Jak v jedné etapě hodně ztratí, většinou je bez šance na celkové vítězství. Takže těžko se dá dopředu slibovat, že to celé člověk vyhraje. Ale minimálně jednu etapu chceme vyhrát.

Co je Cape Epic
Osmidenní závod dvojic (prolog+7 etap) v Jihoafrické republice.
Nejkratší etapou je zítřejší prolog (22 km), nejdelší 2. etapa (146 km).
Celková délka závodu je 706 km, celkové převýšení 15 650 m.
Limitovaný počet účastníků je 1200.
Letošní 10. ročník je nabitý hvězdami světového cross country.
Celkoví vítězové získají prémii cca 16 500 eur (odměny jsou uváděny v jihoafrických randech), na cenách se celkem rozdělí přes 41 000 eur.
Největší favorité: Kulhavý-Sauser (ČR/Švýc.), Schurter-Vogel (Švýc.), Platt-Huber (Něm./Švýc.), Lakata-Mennen (Rak./Něm.), Hermida-Van Houts (Šp./Niz.), Fontana-Fumic (It./Něm.

Jaké nástrahy vás tam čekají?

Hlavně vedro. Proto jsem tady už týden, abych si na něj trošku zvykl. Někde v buši může být i čtyřicet stupňů, tak doufám, že to přežiju.

Studoval jste si profily jednotlivých etap?

Bavili jsme se o tom se Sauserem. Christoph Cape Epic už několikrát jel, takže on bude z té naší dvojice šéf. On bude vymýšlet taktiku i jezdit první ve sjezdech, protože to má víc najeté. Já ho budu vzorně poslouchat.

Sezónu jste zahájil na kyperském Sunshine Cupu. Co vám ty závody daly?

Pro mě to byl především kvalitní trénink v teple. První závod jsem dokázal vyhrát, což bylo dobré pro hlavu, protože člověk po zimě pořádně neví, jak na tom je. I ve druhém závodě jsem se cítil dobře, i když jsem skončil druhý kvůli nějakým pádům. Ale vše splnilo svůj účel. Chystal jsem se tam na to, abych osm dní na Cape Epic absolvoval bez nějaké krize. Snad to vyjde.

Reklama

Související témata: