Hlavní obsah

Biker Kulhavý se vrátil z JAR s pocitem dobře odvedené práce

Praha

S upokojivým pocitem dobře odvedené práce a především radosti z vítězství v závodě Cape Epic se vrátil z Jihoafrické republiky český biker Jaroslav Kulhavý. Olympijský vítěz po tamním triumfu od začátku toužil především kvůli tragicky zesnulému kamarádovi Burrymu Standerovi, po jehož smrti na začátku roku začal účast zvažovat a jemuž celkové vítězství s týmovým kolegou Christophem Sauserem také věnovali.

Foto: Foto: Facebook Absa Cape Epic

Jaroslav Kulhavý (vpředu) s Christophem Sauserem na trati závodu Cape Epic.

Článek

Kulhavý netajil, že mu vítězství udělalo obrovskou radost. Hlavně kvůli Standerovi, jenž 3. ledna nepřežil střet s autem. Právě Sauser navíc tvořil v minulých dvou letech s jihoafrickým závodníkem vítěznou dvojici. "Řadím to hodně vysoko. Možná klidně až k titulu mistra světa a výhrám ve Světovém poháru," řekl Kulhavý.

V dějišti závodu mu společně se Sauserem fandila celá Standerova rodina. "Ohromně nás podporovali během celého závodu, což byl hodně příjemný pocit, a já z toho měl velkou radost. Kvůli Burrymu jsme to chtěli hodně vyhrát," připomněl Kulhavý.

Pomáhal slib zesnulému kamarádovi

Právě odhodlání a slib zesnulému kamarádovi mu do určité míry pomáhaly i na trati, kdy během osmi etap s celkovou délkou 698 kilometrů musel zvládnout převýšení přes 15 tisíc metrů. "V té motivaci to bylo tak půl na půl. Člověk má osobní ambice, ale zrovna tak jsme určitě jeli i za něho. Měli jsme nějakou další zodpovědnost a je to určitě jiné, než když se člověku něco nepovede a hodí to za hlavu," připustil Kulhavý.

Vítězství se ale nerodilo vůbec snadno. Dobře jedoucí tandem provázely zpočátku technické problémy. "Pak jsme navíc zabloudili a tam jsme byli hodně naštvaní, ale pak se to naštěstí zlomilo. Na tom závodu je celkově těžké, že je to osm dnů v kuse, každé ráno vstáváte v půl páté, čímž to je hodně náročné a musíte se hodně koncentrovat. Do toho navíc to teplo," vypočítal Kulhavý.

Přesto byl moc rád, že si Cape Epic vyzkoušel. "Je to přece jen největší etapový závod horských kol, hodně medializovaný, má skvělý zvuk. To vítězství řadím vysoko i kvůli tomu, že jsem se na to zase až tak extra dlouho nepřipravoval," uvedl Kulhavý. Přesto se Sauserem prokázali výtečnou formu.

Závěr závodu mu ale komplikovalo i zranění. "Teď už by to mělo být docela v pohodě. Byl jsem v Motole na vyšetření, v rameně mám natažený vaz, ale nemělo by jít o nic vážného. Spíš jsem ještě odřenej," přiblížil Kulhavý, jehož nyní čeká pár dnů volna a během nich řešení dalšího zdravotního problému. "Ve čtvrtek jdu na operaci se zubama, budou mi řezat 'moudráky', takže pak přijdou na řadu antibiotika," nastínil Kulhavý.

Po volnějších dnech se však vrátí k tréninku a poté by se mohl představit na silnici. "Ještě uvidím, zda pojedu tradičně tréninkově Bíteš, to už bych asi jet mohl. A pak už přijde na řadu velký závod Sea Otter Classic v Americe," vyhlížel Kulhavý další novou zkušenost.

Reklama