Hlavní obsah

Zostuzený Armstrong chystá návrat. Dopingový hříšník chce závodit v plavání, FINA je proti

Aktualizováno

Bývalý cyklista a usvědčený dopingový hříšník Lance Armstrong se i přes zdiskreditování svého jména na sportovním poli rozhodně do důchodu nechystá. Tentokrát se chtěl prosadil v plavání. Proti tomu se však postavila Mezinárodní plavecká federace FINA a sám Armstrong nakonec stáhl svou přihlášku.

Foto: Sport.cz

Bývalý slavný americký cyklista Lance Armstrong

Článek

Jedenačtyřicetiletý Texasan chtěl vstoupit do regionálního plaveckého šampionátu Masters South Central Zone Swimming Championships .

V účasti mu nebránil ani doživotní zákaz v závodním sportu, protože soutěže pod hlavičkou US Masters Swimming nespadají do kompetencí americké či světové antidopingové agentury WADA.

Armstrong přišel mimo jiné o sedm titulů z Tour de France poté, co se rozhodl nehájit se proti obviněním z užívání dopingu. K nekalým praktikám během své závodní kariéry se následně přiznal v televizním rozhovoru se známou novinářkou Oprah Winfreyovou.

Zostuzený cyklista ale chystal návrat, jen kolo a alpské vrcholky chtěl vyměnit tento týden za bazén v Austinu. Měl startovat na distancích 500, 1000, 1650 yardů volným stylem ve své věkové kategorii. Ředitel šampionátu Rob Butcher krátce po Armstrogově přihlášení popřel, že by se proti jeho startu objevily jakékoliv námitky. „Účelem naší organizace je podporovat plavání u dospělých lidí," sdělil Butcher médiím v USA.

Armstrongův start se ale vůbec nezamlouval zástupcům FINA, přestože závod je plně v jurisdikci USMS. Světová plavecká federace se však odvolávala na pravidlo 15.1, v němž se mimo jiné hovořilo o tom, že pravidla FINA by měly dodržovat všechny členské federace. "Proto se zástupci FINA rozhodli napsat dopis vedení USMS a jeho kopii zaslat (národní) federaci US Aquatic Sports, v němž doporučujeme neakceptovat přihlášku pana Lance Armstronga k závodům," stojí v oficiálním prohlášení FINA.

Proto nakonec Armstrong svůj původní úmysl změnil a ze závodu se odhlásil.

Reklama