Hlavní obsah

OBRAZEM: Senzace! Cyklista Kreuziger vyhrál Amstel Gold Race

Valkenburg
Aktualizováno

Český cyklista Roman Kreuziger dosáhl jednoho z největších úspěchů kariéry. Po samostatném úniku vyhrál 48. ročník slavné klasiky Amstel Gold Race v Nizozemsku! „Je to fantastický úspěch. Když jsem v posledních metrech slyšel hlasatele, jak křičí moje jméno, a viděl ty davy lidí, bylo to neskutečné. Měl jsem hodně silné nohy a věřil jsem si,“ řekl cyklista týmu Saxo-Tinkoff.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Roman Kreuziger ovládl závod Amstel Gold.

Článek
Fotogalerie

V závěru závodu odskočil dopředu ve vedoucí skupince. Hýřil v ní aktivitou a spolu s dalšími závodníky si drželi mírný náskok před pelotonem se všemi favority. Z této skupiny nakonec vpředu zůstala jen čtveřice a sedm kilometrů před cílem vyrazil sám Kreuziger.

Vsadil vše na jednu kartu a tahle sázka mu dokonale vyšla. I když favorité za ním hodně zrychlili a zejména nástup úřadujícího mistra světa Gilberta byl zdrcující, Kreuziger mírný náskok udržel i v posledním stoupání na Cauberg a do cílové rovinky najížděl osamocen. Za ním se začalo taktizovat a druhý Španěl Valverde přijel nakonec s mankem 22 vteřin.

Šestadvacetiletý český cyklista vybojoval první vítězství v novém týmu, kam přestoupil před touto sezónou. "V závěrečném stoupání jsem jen šlapal a na nic nemyslel. Jsem hrozně šťastný, že to vyšlo. Je to odměna pro celý tým za výbornou práci," uvedl Kreuziger. Ve vítězství uvěřil až 500 metrů před cílem. "V těchhle závodech si během prvních 150 kilometrů nikdy nemůžete být jisti tím, co se stane, i když se cítíte velmi dobře," řekl.

K jeho největším úspěchům dosud patřily titul juniorského mistra světa z roku 2004, vítězství v etapových závodech Kolem Švýcarska (2008), Kolem Romandie (2009), či vyhraná horská etapa na loňském Giro d´Italia. Teď přidal další skvělý výsledek v závodě, který patří mezi jeho oblíbené a už před třemi lety zde skončil pátý.

Před Amstelem si hodně věřil, i když mu předchozí etapový závod Kolem Baskicka nevyšel podle představ. „Byl to pro mě první hlavní cíl sezóny. Věděl jsem, že v přípravě jsem pro úspěch nemohl udělat víc a byl jsem výborně nachystaný. Mám radost, že jsem formu prodal," uvedl Kreuziger, který se stal prvním českým vítězem některé z prestižních jarních klasik. Před týdnem sahal po vítězství i Zdeněk Štybar na Paříž-Roubaix, ale šanci ztratil v samém závěru po kolizi s divákem a skončil šestý.

Kreuzigera čeká hned ve středu další z ardénských klasik, Valónský šíp, v neděli se představí v závodě Lutych-Bastogne-Lutych. Nadcházející dvě jednorázovky už s ním pojede i španělský lídr týmu Alberto Contador.

Cyklistický jednorázový závod Amstel Gold Race (WorldTour) - 251 km:
1. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) 6:35:21
2. Valverde (Šp./Movistar)
3. Gerrans (Austr./Orica)
4. Gilbert (Belg./BMC Racing)
5. Meersman (Belg./Omega Pharma Quick-Step)
6. Weening (Niz./Orica)
7. Leukemans (Belg./Vacansoleil)
8. Gasparotto (It./Astana)
9. Caruso (It./Kaťuša)
10. Wegmann (Něm./Garmin) všichni -22
Žebříček cyklistické WorldTour k 14. dubnu:
1. Cancellara (Švýc./RadioShack) 351 b.
2. Sagan (SR/Cannondale) 312
3. Porte (Austr./Sky) 200
4. Quintana (Kol./Movistar) 182
5. Rodríguez (Šp./Kaťuša) 144
6. Sylvain Chavanel (Fr./Omega Pharma-Quick-Step) 142
7. Van Avermaet (Belg./BMC) 140
8. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) 124
9. Thomas (Brit./Sky) 117
10. Slagter (Niz./Blanco) 111
19. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) 80
44. Štybar (ČR/Omega Pharma-Quick Step) 40

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články