Hlavní obsah

Poslední kopec byl pro mě nekonečný, přiznal cyklista Kreuziger po fantastickém úspěchu v Nizozemsku

Valkenburg

Český cyklista týmu Saxo BankTinkoff Roman Kreuziger dosáhl jednoho z největších úspěchů kariéry. Po samostatném úniku vyhrál 48. ročník slavné klasiky Amstel Gold Race v Nizozemsku, když o triumfu rozhodl nástupem sedm kilometrů před cílem.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Roman Kreuziger slaví výhru v prestižním závodě Amstel Gold Race.

Článek
Fotogalerie

Jak se cítíte?

Jsem strašně rád, že se mi to povedlo. Nejen kvůli sobě, ale jde o důležité vítězství pro celý tým. Kluci super pracovali, drželi nás schované na větru a výsledek je odměnou pro všechny.

Co se vám honilo hlavou, když jste odskočil dopředu?

Věděli jsme, že nejsme nejrychlejší, že ve spurtu nemáme šanci. A říkali jsme si, že já nebo Nicki Sörensen musíme na předposledním Caubergu (kopec, který se jel celkem třikrát - pozn. aut.) něco zkusit. Věděl jsem, že to bude hop nebo trop. Na klasikách člověk musí vsadit všechno na jednu kartu. Cítil jsem se silný, tak jsem to zkusil. Myslím, že jsem si o vítězství aktivitou hodně řekl, nebylo to o štěstí.

Kdy jste při úniku už začal věřit ve vítězství?

Nějakých pět set metrů před cílem. Od rozhodčího jsem věděl, že mám zhruba deset až patnáct vteřin náskok, ale foukalo proti a z boku, a když ti za mnou střídali, byli ve výhodě. Nakonec jsem na ně ještě něco dokázal najet. Ale poslední kopec pro mě byl nekonečný. Lidi mě hnali dopředu, slyšel jsem hlasatele, jak křičí moje jméno. Byla to nádhera.

Kam tohle vítězství zařadíte? Je to více než triumf v etapových závodech Kolem Švýcarska nebo Kolem Romandie?

Nechci srovnávat. Každé vítězství má svou váhu. Tohle je moje první na klasice, navíc jde o závod, který se mi vždycky líbil. Užiju si to, dáme si šampaňské a začnu myslet na další dvě klasiky, které mě tenhle týden čekají.

Kolik jste po triumfu dostal gratulací?

Strašně, všem svým fanouškům moc děkuju za velkou podporu. Hned po závodě mi volal šéf našeho týmu Bjarne Riis, který tady s námi nebyl. Měl obrovskou radost. A mluvil jsem i se svými blízkými. Manželka byla dojatá, má na tom taky velikou zásluhu. Kvůli tomu, abychom mohli být víc spolu v Itálii a vytvořila mi co nejlepší zázemí, odložila advokátské zkoušky. Mám od ní maximální podporu.

Reklama

Související témata: