Hlavní obsah

Valonský šíp vyhrál Moreno, Kreuziger dojel sedmnáctý

Huy

Jednorázový závod Valonský šíp, druhou z takzvaných ardenských klasik, vyhrál španělský cyklista Daniel Moreno. Vítěz nedělního závodu Amstel Gold Race Roman Kreuziger dojel jako nejlepší z členů týmu Saxo-Tinkoff na sedmnácté pozici.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Španělský cyklista Daniel Moreno Fernandez se raduje z triumfu v závodě Valonský šíp.

Článek

Tradiční belgický závod se rozhodoval po 205 kilometrech v slavném prudkém stoupání zvaném Zeď. Jako první vyrazil z pelotonu Kolumbijec Carlos Betancur, jehož marně stíhal například mistr světa Philippe Gilbert nebo slovenský rychlík Peter Sagan.

Když už se zdálo, že si Betancur jede pro vítězství, šlápl do pedálů Moreno a vadnoucího Kolumbijce několik desítek metrů před cílem předjel. Před Betancura se navíc dostal ještě jeho krajan Sergio Henao.

Kreuziger, s nímž na rozdíl od Amstelu jel v sestavě jeho slavný stájový kolega Alberto Contador, ztratil na sedmnácté pozici na Morena 17 sekund. "V posledním sjezdu jsem nebyl úplně vpředu a Karsten Kroon s Nickim Sörensenem se mě snažili dotáhnout na lepší pozice. Bylo to dost nebezpečné a nechtěl jsem jít úplně na hranici rizika. Dopředu jsem se pak dostal, ale stálo to dost sil. Když pak ve stoupání na Mur de Huy ti nejlepší akcelerovali, už jsem nebyl schopen ještě vystupňovat tempo," uvedl Kreuziger na svém webu.

"Celkově jsme to zvládli slušně. Věděli jsme, že nemáme nikoho rychlého. Chtěli jsme ten závěr zkusit, ale soupeři prostě byli lepší. Lidi na bedně mě vůbec nepřekvapili, Moreno je na tyhle krátké a prudké kopce specialistou. Ráno jsem říkal, že Kolumbijci mohou klidně obsadit celé stupně vítězů, a moc daleko od pravdy jsem nebyl," dodal.

Takzvaný ardenský týden zakončí v neděli závod Lutych-Bastogne-Lutych. „Bude to úplně jiný závod a jsem přesvědčen, že nám to půjde líp. Tým je neskutečně silný a přál bych si, abychom to prodali," řekl český cyklista.

Cyklistický jednorázový závod Valonský šíp (WorldTour) - 205 km:
1. Moreno (Šp./Kaťuša)4:52:33
2. Henao (Kol./Sky)
3. Betancur (Kol./AG2R)
4. Martin (Ir./Garmin)
5. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) všichni-3
6. Rodríguez (Šp./Kaťuša)-8
...
17. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff)-17

Reklama

Související témata: