Hlavní obsah

Šéf USADA útočí na UCI, že po Armstrongově aféře nic nevyšetřila

Paříž

Prezident Americké antidopingové agentury Travis Tygart vyčetl Mezinárodní cyklistické unii, že se nevypořádala s následky dopingové aféry Lance Armstronga. UCI podle něj slibovala důkladné vyšetřování, ale nic nepodnikla. Právě Tygart a jeho organizace shromáždily důkazy o Armstrongově propracovaném dopingu, kvůli kterému slavný americký jezdec přišel loni o všech sedm titulů z Tour de France a dostal doživotní zákaz startů.

Foto: Sport.cz

Lance Armstrong odpočívá ve svém domě v texaském Austinu pod zarámovanými žlutými dresy pro vítěze Tour de France.

Článek

Tygart tvrdí, že Armstrong má důkazy o spoluvině UCI, která prý Američanův doping kryla. Chce, aby informace zveřejnil. "Během vzájemné komunikace jsme dospěli k názoru, že disponuje důkazy o jejich spoluvině na téhle situaci," citovala Tygarta agentura AP.

"Je nepřijatelné, že UCI přijala naše odůvodněné závěry, oznámila, že je potřeba razantně jednat a prostě nic neudělala," uvedl Tygart před výborem francouzského Senátu pro vyšetřování dopingu.

"Jediný razantní krok přišel o pár týdnů později, když UCI rozpustila nezávislou komisi, která zrovna začala jednat nezávisle. Zbavila se pout a odstranila pásku přes oči, kterou si předtím UCI od začátku nasadila," řekl šéf USADA.

Komisi, která měla okolnosti Armstrongova případu vyšetřit, rozpustila UCI koncem ledna. Místo toho unie se rozhodla přistoupit k takzvanému procesu pravdy a usmíření, který však dosud nezahájila.

Taktikou UCI je podle Tygarta nic nedělat nebo zdržovat. "Ať sezóna začne, ať se jede další Tour de France, ať uběhne další půl rok a lidé zapomenou," prohlásil. "Ale pro čisté sportovce a ty, kteří sdílejí olympijské hodnoty, teď nastal čas poznat pravdu. Už nemůžeme čekat, pokud to myslíme vážně s tím, že se má hrát fér. UCI musí dodržet, co slíbila, a razantně jednat," dodal.

Reklama