Hlavní obsah

Petacchiho chtěla na Giro Omega Pharma, UCI mu návrat zhatila

Paříž

Jen co italský cyklista Alessandro Petacchi ohlásil konec kariéry, málem znovu oblékl závodní dres a vyrazil na Giro d'Italia. O služby devětatřicetiletého vyhlášeného spurtéra projevila zájem belgická stáj Omega Pharma-Quick Step, která chtěla, aby pomáhal v hromadných sprintech britské hvězdě Marku Cavendishovi. Plán však překazila mezinárodní unie UCI, která nedala Petacchimu svolení posílit tým mimo oficiální přestupní termín.

Článek

UCI své rozhodnutí nijak nevysvětlila, přestože přestupová pravidla nejsou zcela jednoznačná. "Musím ten verdikt, který mi nedovolí vrátit se včas na Giro, přijmout. Jsem zklamaný, ale doufám, že se s mým managementem se zástupci UCI brzy sejdeme a vyřešíme byrokratické překážky," uvedl devětatřicetiletý jezdec.

Před týdnem vítěz 48 etap na Tour de France, Giru a Vueltě oznámil odchod ze scény, protože už nechtěl snášet tlak plynoucí z toho, že se od něj čekaly výhry. Role pomocníka by mu prý vyhovovala. Naposledy jel Paříž-Roubaix, pak rozvázal smlouvu s týmem Lampre-Merida.

Omega Pharma-Quick Step, která nenominovala na Giro Zdeňka Štybara ani Františka Raboně, poskládala tým na podporu Cavendishe. Ve spurtech mají exmistrovi světa pomáhat Belgičané Gert Steegmans a Iljo Keisse. Na loňském ročníku vyhrál Cavendish tři etapy.

Reklama