Hlavní obsah

Giro vede po triumfu Sky v časovce italský nováček před Wigginsem

Forio

Po úvodním víkendu vede cyklistické Giro d'Italia domácí nováček Salvatore Puccio. Třiadvacetiletý jezdec vyhrál v neděli s týmem Sky časovku družstev a vystřídal po druhé etapě v čele závodu Brita Marka Cavendishe, který dominoval sobotnímu spurtu.

Foto: Fabio Ferrari, ČTK/AP

Tým Sky na trati nedělní časovky družstev Gira d´Italia.

Článek

Za Pucciem, který byl nejlepší z jezdců Sky v úvodní etapě, figuruje na druhém místě celkového pořadí britský favorit Bradley Wiggins, jenž po loňském triumfu na Tour de France chce ovládnout další Grand Tour.

"Růžový dres je pro mě velkým překvapením, ale mám z něj radost. Jedu svou první Grand Tour a musím poděkovat týmu za tenhle zážitek. Bude to paráda jet pár dní v dresu lídra. Zkusím se držet vpředu a uvidíme, jak to půjde," řekl Puccio, který jezdí mezi profesionály teprve od loňska.

Britský tým chtěl obléknout do růžového italského šampióna v časovce Daria Catalda, který projel jako první cílem, ale rozhodlo Pucciovo lepší umístění v první etapě.

Jezdci britské stáje zvládli časovku dlouhou 17,4 km na ostrově Ischia o devět sekund rychleji než španělský Movistar a patří jim prvních pět míst v průběžné klasifikaci. Třetí skončila Astana s Wigginsovým velkým rivalem domácím Vincenzem Nibalim. Na vítěze ztratila 14 sekund.

"Není to tak hrozné. Trať byla hodně technická a my máme v týmu hodně vrchařů, ne časovkářů. Můžeme být spokojeni," uvedl Nibali, jenž touží vylepšit druhé místo z roku 2011. Největší ztrátu z hlavních adeptů na celkové prvenství nabral Australan Cadel Evans, jenž s týmem BMC skončil na 12. místě o 37 sekund za Sky.

V pondělí je na programu etapa ze Sorrenta do Mariny di Ascea dlouhá 222 km.

Cyklistický závod Giro d'Italia:
2. etapa Ischia - Forio (časovka družstev 17,4 km):
1. Sky 22:05
2. Movistar -9
3. Astana -14
4. Kaťuša -19
5. Vini Fantini
6. Lampre oba -22
7. Garmin -25
8. Blanco
9. Orica oba -28
10. Vacansoleil -34.
Průběžné pořadí:
1. Puccio (It./Sky) 3:20:43
2. Wiggins (Brit./Sky)
3. Henao (Kol./Sky)
4. Cataldo (It./Sky)
5. Uran (Kol./Sky) všichni stejný čas
6. Intxausti (Šp./Movistar)
7. Visconti (It./Movistar)
8. Herrada (Šp./Movistar)
9. Dowsett (Brit./Movistar)
10. Capecchi (It./Movistar) všichni -9.

Reklama