Hlavní obsah

Pokles světové ekonomiky se dotkne i fotbalu

ŘÍM

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) letos poprvé v historii prodělá. Celosvětový ekonomický útlum se promítne i do hospodaření Evropské fotbalové unie (UEFA), jejíž členové se ve čtvrtek sejdou v Římě. Zástupci 52 členských svazů mají projednávat právě otázky spojené s hospodařením UEFA.

Článek

Někteří představitelé unie přesto zůstávají optimisty a tvrdí, že na tom UEFA není špatně. Jiní ale přiznávají, že se finance staly problémem. Krize se zpočátku týkala jen menších týmů, ale po krachu impéria německého televizního magnáta Lea Kircha začala zasahovat i do hospodaření větších klubů. Ty největší pak v uplynulých letech zaznamenaly propad cen akcií na burze.

Gerhard Aigner z vedení unie je jedním z těch, kteří nepovažují za nutné sáhnout k drastickým opatřením. "V minulosti se za přenosy platily ceny, které neměly s cenou fotbalu jako zboží nic společného," přiznal, že ceny byly nadhodnocené. Právě to vedlo ke krachu Kirchova impéria placené televize. "To se ale změní," dodal.

Evropské kluby už delší dobu jednají o zavedení stropů pro hráčské platy. Stejně tak by se měly ztenčit sumy, které se vydávají za přestupy.

Reklama

Související témata: