Hlavní obsah

Soud zprostil Andrleho obžaloby z podvodů v cyklistickém klubu

Hradec Králové

Hradecký krajský soud dnes zprostil bývalého cyklistu Reného Andrleho a lobbistu Josefa Matouše obžaloby z údajného podvodu při financování cyklistického klubu. Obžaloba oba muže vinila, že způsobili hradeckému klubu, dřívějšímu PSK Whirlpool, škodu za více než 24 miliónů korun. Rozsudek dosud není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na podání odvolání.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

René Andrle (vpravo).

Článek

Podle obžaloby Matouš hradeckému klubu po dohodě s Andrlem převáděl dotace z výtěžků loterijní činnosti, i když takové zprostředkování nebylo nutné. Podle spisu oba muži jednali po vzájemné dohodě s úmyslem společně vylákat a získat pro svou vlastní potřebu finanční prostředky. Škoda údajně vznikla občanskému sdružení Policejní sportovní klub VELO Hradec Králové, které tým PSK Whirlpool provozovalo.

Matouš měl za zprostředkování peněz od společnosti multigate a.s. s klubem dohodnutou provizi ve výši 35 až 70 procent ze získaných peněz. Například při získání částky nad 1,5 miliónu korun provize činila 70 procent. Předseda senátu hradeckého soudu Jiří Vacek dnes řekl, že soud považuje provizi v takové výši za neetickou.

"Avšak skutečnost, že si pan Matouš o provizi řekl, a to, že mu to ti zástupci klubu uhradili, neodporuje trestnímu zákoníku," řekl Vacek. Podle soudu byla role bývalého cyklisty Andrleho v celém případu minimální. "Nepodařilo se prokázat, že by se na nějakém podvodném jednání podílel," řekl Vacek.

Státní zástupce Radek Soukup dnes novinářům řekl, že rozhodnutí není v souladu s jejich návrhem. "Vyčkáme písemného odůvodnění rozhodnutí soudu a poté zvážíme podání odvolání," řekl Soukup. Andrle se dnešního vynesení rozsudku nezúčastnil, Matouš odmítl verdikt komentovat. Obhájce jednoho z obžalovaných Martin Bouček novinářům řekl, že obžaloba byla zcela vykonstruovaná. "Prokázalo se, že jednání obžalovaných nebylo trestné," řekl Bouček.

Andrle při zahájení hlavního líčení u soudu odmítl v případu vypovídat. Matouš soudu řekl, že bývalému cyklistovi žádné peníze z provize nedal, ani mu neříkal o svých jednáních. Andrle ukončil cyklistickou kariéru v roce 2008, předtím se zúčastnil Tour de France, Gira d'Italia i Vuelty. Startoval i na olympijských hrách v Sydney.

Reklama