Hlavní obsah

Cyklista Boonen musel na daních doplatit dva milióny eur

Brusel

Přední belgický cyklista Tom Boonen byl nucen doplatit dva milióny eur (přibližně 52 miliónů korun), které podle vyšetřování daňových úniků dlužil ve své zemi. Podle deníku Het Laatste Nieuws a dalších belgických médií vyšetřují úřady také jednání dalších závodníků.

Foto: Yorick Jansens, ČTK

Belgický cyklista Tom Boonen

Článek

Celý případ vyšel najevo v průběhu května, kdy byla hvězda stáje Omega Pharma-Quick-Step, ze níž jezdí i čeští jezdci Zdeněk Štybar s Františkem Raboněm, hlavním terčem zvláštních vyšetřovatelů. Podle nich Boonen již překročil únosnou mez optimalizace daní.

Vyšetřovatelům se podle všeho nezamlouvaly především přiznané výše příjmů v době, kdy byl v letech 2005 až 2012, kdy se vrátil do Belgie, rezidentem v Monaku, které je známé jako středozemní daňový ráj.

I přes doplacení dlužné částky a proklamování neviny zůstává ale věc nadále otevřená.

Pro Boonena tak pokračuje nepříliš povedené období; rok začal operací ruky - kvůli infekci v lokti mu dokonce hrozila amputace. Následně si na klasickém závodu Kolem Flander, který v minulosti třikrát vyhrál, po nárazu do dopravní značky zlomil žebro a z těžkého pádu měl rovněž poraněný bok, koleno a mnoho odřenin.

Nedávno potvrdil, že se nezúčastní 100. ročníku slavného etapového závodu Tour de France.

Reklama

Související témata: