Hlavní obsah

Vychází první česká kniha mapující historii Tour de France

Praha

Vychází první česká kniha, která mapuje dlouhou historii cyklistické závodu Tour de France. Pod názvem Příběhy Staré dámy, jak se slavnému etapovému závodu přezdívá, popsal novinář Tomáš Macek nejpoutavější příběhy a osudy, které se k Tour vážou.

Foto: Michal Sváček

Autor knihy Příběhy Staré dámy Tomáš Macek (uprostřed) a cyklističtí kmotři díla: Jan Hruška (vlevo) a Tomáš Konečný. Oba Tour de France absolvovali.

Článek

"Někde se ve mně asi nakumulovalo, co všechno z Tour jsem v sobě o závodě během let nastřádal. Navíc jsem vyrůstal v Plzni a patřil k té čtvrtině šťastných v republice, kteří mohli všechny ty Hinaulty, Fignony a LeMondy vídávat na západoněmeckých kanálech," uvedl na úterním křtu Macek.

Baví ho především příběhy ze samých začátků závodu, který se jel poprvé v roce 1903 a letos ho čeká jubilejní 100. ročník. "Abych ale vybral pro mě největšího hrdinu Tour, to nelze. Zvlášť poté, co jsem se poslední dobou hrabal v té historii a příbězích z počátků závodu," řekl autor.

"Myslím, že cyklistika není u nás stále tolik populární jako v mnoha jiných zemích. A tato knížka by mohla zase trochu pomoct ke zvýšení její popularity," uvedl jeden z kmotrů publikace Tomáš Konečný, bývalý profesionální cyklista, jenž si Tour vyzkoušel na vlastní kůži.

Kniha s obsahem přes 600 stran vyjde ve čtvrtek.

Reklama