Hlavní obsah

Kreuziger udržel v závodu Kolem Švýcarska druhou příčku

Pátou etapu závodu Kolem Švýcarska vyhrál v hromadném spurtu norský cyklista Alexander Kristoff. Roman Kreuziger je dál na průběžném druhém místě.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Český cyklista Roman Kreuziger.

Článek

Český jezdec dokončil 178,4 km dlouhý úsek z Buochsu do Leuggernu v hlavním poli na 24. pozici hned za Švýcarem Mathiasem Frankem, na kterého v celkové klasifikaci ztrácí 23 sekund. Druhé místo patří Kreuzigrovi i v soutěži vrchařů.

"Kluci odvedli výborný výkon, já se po (pondělním) pádu cítil zase o něco líp a zvládli jsme to výborně," zhodnotil Kreuziger na svém webu.

Rovinatá etapa podle očekávání stejně jako v úterý vyvrcholila hromadným finišem, v němž opět neuspěl slovenský favorit Peter Sagan. Tentokrát dojel vítěz třetí etapy druhý za Kristoffem. Pětadvacetiletý bronzový medailista z olympijských her v Londýně si připsal páté vítězství v sezóně, z toho tři vybojoval v domácím závodu Kolem Norska.

Kristoff: Je to mé největší vítězství

"Věděl jsem, jak závěr etapy vypadá, a že za to můžu 150 metrů před cílem vzít. Máme velkou radost. Je to mé největší vítězství, první ve WorldTour," jásal Kristoff, jenž se po nástupu přehnal i kolem spurtujícího Kreuzigrova kolegy Dána Mattiho Breschela, který skončil čtvrtý.

"Byla to další relativně klidná etapa díky tomu, že brzy odskočila čtveřice lidí do úniku. V závěru byly dva táhlejší kopce a měli jsme plán jet naplno a trochu unavit ty nejlepší sprintery. Závěr jsme tentokrát jeli na Mattiho a zvládl to výborně. Konec byl trochu hektický, já už jen koukal po žluťákovi, abych na něj nic neztratil," dodal Kreuziger.

Ve čtvrtek absolvuje peloton 186 km dlouhou etapu do Meilenu, na níž jsou dvě vrchařské prémie třetí kategorie. "Ale posledních dvacet kilometrů je z kopce, tak počítám, že to asi bude znovu pro sprintery," předpokládá jediný český účastník závodu.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska (WorldTour) - 5. etapa (178,4 km):
1. Kristoff (Nor./Kaťuša) 4:08:29
2. Sagan (SR/Cannondale)
3. Démare (Fr./FDJ)
4. Breschel (Dán./Saxo-Tinkoff)
5. Haussler (Austr./IAM)
6. Goss (Austr./Orica)
...24. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Frank (Švýc./BMC) 15:56:30
2. Kreuziger -23
3. Costa (Portug./Movistar) -35
4. Pinot (Fr./FDJ) -57
5. Mollema (Niz./Blanco) -1:08
6. Martin (Ir./Garmin-Sharp) -1:23.

Reklama