Hlavní obsah

Cyklista Kreuziger se chystá na "stresující" Tour de France: Hotové nic není, ale měl bych jet

Praha

Třetí místo v etapovém závodě Kolem Švýcarska Romanu Kreuzigerovi téměř jistě zajistilo nominaci na Tour de France, přestože jeho tým Saxo-Tinkoff oznámí finální sestavu až koncem tohoto týdne. „Snad bych tam chybět neměl,“ prozradil český cyklista.

Foto: Arno Balzarini, ČTK/AP

Český cyklista Roman Kreuziger by neměl na letošním vrcholu sezóny, Tour de France, chybět.

Článek

Říkal jste, že kromě Contadora nemá nikdo z vaší stáje jistotu nominace na Tour. Teď už to je asi všechno jinak.

Definitivní rozhodnutí padne v týdnu. Neřekli nikomu, kdo pojede, chtěli vidět adepty v akci na Dauphiné nebo ve Švýcarsku. A pak si vyhodnotí výkonnost. Kromě Contadora je v širší nominaci třináct opravdu silných lidí. Nechtěl bych být v situaci trenérů a sportovních ředitelů, kteří budou sestavu vybírat. Ale myslím si, že bych tam chybět neměl.

Pojedete v neděli v rámci přípravy na Tour mistrovství republiky?

Uvidím ve středu nebo ve čtvrtek, jak se budu cítit. Důležité teď bude vzhledem k dalšímu programu co nejlíp zregenerovat. Start na šampionátu budu konzultovat i s vedením týmu.

Na startu jubilejního 100. ročníku Tour tedy chybět téměř jistě nebudete. Jaký podle vás bude?

Těžký. První týden je zákeřný. Začíná se na Korsice, není klasický prolog. Bude tam určitě dost nervozity, naštěstí se první dvě etapy jedou po dost širokých cestách. Ta třetí už po hodně úzkých a stačí, aby tam někdo v blbém místě píchnul, a vypadne z první skupiny. Může mít velké problémy. Pak je přesun do Nice a časovka družstev. Až po ní by se to mohlo trochu uklidnit.

Rozhodovat se bude až v horách. Které etapy budou klíčové?

Nepříjemné budou už etapy v Pyrenejích, ale zásadní bude až poslední týden v Alpách. Tyhle etapy už jsme projížděli. Tam musí být člověk v top formě a nemít jediný špatný den. Bude to jeden z nejtěžších týdnů na Tour za poslední roky. Opravdu extrém. Hodně to přizpůsobili Giru, kde bývá závěrečný týden rozhodující. Na letošní Tour bude každý den v posledním týdnu drama.

Jaká je podle vás Tour de France obecně?

Nepředvídatelný závod. Giro se dá trochu přečíst, Tour moc ne. Hlavně kvůli stresu v úvodu. Tour je mnohem vypjatější, stresující, nesmíte ani na chvíli vysadit, polevit. Na Giru se to dá.

Bude váš parťák Contador největším favoritem Tour?

Letos zatím skoro všechno vyhrál Froome, takže větší tíha odpovědnosti by měla ležet na něm. Vyhrál teď naposledy Dauphiné a bude pod velkým tlakem. My jsme daleko klidnější. Letos jsme žádný velký etapák nevyhráli, takže větší tlak bude na tým Sky.

V týmu vás vede bývalý dánský profesionál Bjarne Riis. Jaký je šéf?

Velký odborník. Na závody sice moc nejezdí, přenechává to sportovním ředitelům, ale je s námi hodně v kontaktu. Doma sleduje úplně všechno, nic mu neunikne. Když jsme byli na testech, měl před sebou tři počítače, aby viděl všechny závody, které se jely. Pak všechno vyhodnocuje se sportovními řediteli.

Kdo je vaším největším parťákem v týmu?

Hodně nás při závodech na pokojích točí. Letos už jsem vystřídal asi šest lidí. Ze začátku jsem často bydlel s Rogersem, Rochem, oběma Sörenseny. Je to kvůli tomu, abych byl s někým, kdo mluví anglicky a ne italsky. I když letos z našeho týmu zvládají italštinu asi tři čtvrtiny kluků.

Takže úřední řečí je angličtina?

Porady, pokyny do vysílačky, všechno je v angličtině. S klukama se bavíme i italsky, ale jakmile vlezeme do týmového autobusu, chtějí slyšet jen angličtinu.

Reklama