Hlavní obsah

Česko má zlato na MS cyklokrosařů

ST. WENDEL

Čeští reprezentanti do 23 let ovládli závod na MS v cyklokrosu v německém St. Wendelu. Závod vyhrál 19letý český reprezentant Zdeněk Štybar. Na druhém místě dojel další Čech 21letý Radomír Šimůnek. Český cyklokros se dočkal zlaté medaile po čtyřech letech.

Článek

Bronz na zmrzlé trati vybojoval Švýcar Simon Zahner.

Čeští jezdci patřili před startem závodu k favoritům, ale okruh medailových kandidátů byl širší. Dvojice Štybar - Šimůnek však dala trenérovi Petru Kloučkovi ten nejlepší dárek k dnešním narozeninám.

"Jsem strašně dojatý, je to něco neuvěřitelného. Kupředu mě hnala i skvělá divácká kulisa a čeští příznivci. Pomalu tomu ještě nevěřím, jen duhový trikot mě v tom utvrzuje," prohlásil v cíli Štybar.

"Že to vyjde, jsem začal věřit až na tartanu, protože na trati byl led a mohl mě potkat i defekt," dodal.

Start vyšel nejlépe Martinu Bínovi, který do terénu vjel na první pozicí následován Chainelem z Francie, Belgičanem Pauwelsem a Zahnerem. Šimůnek se Štybarem byli v závěru první desítky. Bína však rychle pozici lídra přepustil soupeřům a začal se propadat, závod dokončil ve velkém útlumu.

V cíli druhého kola jela v čele desítka krosařů a mezi nimi i dvojice českých reprezentantů, z nichž vyzařovala pohoda. Skupina se postupně zeštíhlovala a v závěru čtvrtého okruhu, tedy po polovině závodu, vzali režii do svých rukou čeští jezdci. Doslova jako střela vyrazil dopředu mistr republiky Štybar a než se ostatní rozkoukali, měl náskok deseti sekund.

V cíli pátého kola na něj Šimůnek se Zahnerem ztráceli 12 sekund, ostatní zaostávali ještě více. V dalším okruhu Šimůnek setřásl Zahnera, který byl v celkovém pořadí SP této věkové kategorie druhý za Bínou, a svému kolegovi kryl záda. Soupeři rezignovali překvapivě rychle.

"Od třetího kola jsem věřil, že by to mohlo vyjít, kluci jeli tak, jak jsme se domluvili. Věděli o sobě, nenechali nikoho ujet a byla jen otázka, kdo z nich odskočí. Vyšlo to Štybarovi, Šimůnek poté Zahnerovi nejel, a když se naskytla šance tak ujel i jemu," řekl šťastný trenér Klouček. Dvě kola před koncem již věřil ve zlatou a stříbrnou radost. "Jen pád či defekt to mohl změnit, jen mě zklamal výkon Bíny. Ten mohl také být v první pětce. Závod skvěle rozjel, ale pak nestačil fyzicky. Když viděl, že nepojede o medaili, tak to neunesl ani psychicky," dodal Klouček.

Výsledky - do 23 let:
1. Štybar 50:12 min., 2. Šimůnek (oba ČR) -21, 3. Zahner -25, 4. Flückiger (oba Švýc.) -28, 5. Albert -35, 6. Pauwels (oba Bel.) -59, 7. Zampedri (It.) -1:26, 8. Chainel (Fr.) -1:27, 9. Boom (Niz.) -1:28, 10. Kuzniak (Pol.) -1:28,...21. F. Klouček - 2:35, 35. Bína (oba ČR) -5:19.

Dva junioři v první desítce

Borcům do 23 let předcházelo klání juniorů, ve kterém dva Češi skončili v první desítce.Vyhrál sedmnáctiletý Ital Davide Malacarne. Stříbrný skončil Švýcar Julien Taramarcaz, bronz zůstává v Německu zásluhou Christophera Pfingstena.

Nejlépe z Čechů dojel Lukáš Klouček na šesté pozici, hned za ním protnul cílovou čáru Ondřej Bambula.

Hned po startu na tartanovém oválu sportovního areálu se usadili vepředu favorité Malacarne, van der Velde z Nizozemska, Francouz Lejeune, Pfingsten, Vanspeybrouck z Belgie. Za nimi se držel Bambula, Klouček byl osmý. Další tři čeští reprezentanti jeli ve druhé desítce startovního pole, které čítalo 65 jezdců.

Na zmrzlém a rychlém okruhu dlouhém 2800 metrů diktoval tempo vítěz Světového poháru této věkové kategorie Malacarne. Jako první na jeho rychlou jízdu doplatil Vanspeybrouck, který upadl a klesl dozadu. Totéž potkalo van der Veldeho, jenž se stačil do vedoucí skupiny vrátit.

V polovině závodu se dostal mezi nejlepší Taramarcaz, naopak zaostávat začal Bambula, ale slibně se rozjel Klouček. Neustále snižoval odstup za vedoucí pěticí a v závěru předposledního pátého okruhu se na nejlepší dotáhl. Zdálo se, že by mohl bojovat o medaili, ale po defektu předního kola musel měnit stroj a s kvintetem ztratil kontakt.

"Škoda defektu. Po startu se mi nejelo nejlépe, ale postupně jsem se rozjel. Když jsem se dotáhl na nejlepší, tak jsem v nejméně vhodnou chvíli píchl," řekl ČTK Lukáš Klouček. Bambula si stěžoval, že ho v boji o výhodné místo v čelní skupině vždy někdo odstrčil. "Jezdím asi moc měkce. Určitě jsme všichni čekali více, s Lukášem jsme chtěli bojovat o medaile. Asi jsem na to neměl hlavně silově," uvedl Bambula.

Na závěrečných tři sta metrů oválu vjel na první pozici Malacarne a bezpečně zvítězil. Ve spurtu o stříbro byl úspěšnější Taramarcaz.

Výsledky:
Junioři (17 km): 1. Malacarne (It.) 38:52 min., 2. Taramarcaz (Švýc.), 3. Pfingsten (Něm.) oba stejný čas, 4. Lejeune (Fr.) -1, 5. van der Velde (Niz.) -14, 6. L. Klouček -42, 7. O. Bambula (oba ČR) -49, ...9. Gavenda (SR) -50, 11. Němeček -52, 12. Zelinka -1:14, 17. Menger (všichni ČR) -1:52, 36. Janduch -3:48, 45. Bachratý (oba SR) -4:35.

Reklama