Hlavní obsah

Ledová královna Sáblíková jde do boje o cyklistický trůn

Praha/Dubnica

Dnes odpoledne se v okolí Dubnice nad Váhem pustí ledový královna, rychlobruslařka Martina Sáblíková, do boje o cyklistický trůn. Loni z něj byla sesazena v časovce i závodě s hromadným startem, byť na stupních vítězů stála. „Zlaté medaile nikdy neslibuji, ale určitě budu o bednu bojovat dnes v časovce i v sobotním závodě s hromadným startem. Uvidíme, jak to dopadne,“ říkala pár hodin před prvním startem v domácím šampionátu.

Foto: Sport Invest

Martina Sáblíková

Článek

„Připravovala jsem se pečlivě, protože závodění na kole mě baví. Trať časovky vede po rovině, zatímco já mám raději kopce. Také je tam hrozně moc zatáček, ale když fouká vítr, je to hodně těžké. Svoje může sehrát i vedro. Poperu se s tím. Bez jakéhokoliv alibismu ale zdůrazňuji, že letošní cyklistická sezóna je pro mne především přípravou na olympijskou rychlobruslařskou sezónu,“ dodala.

V sobotu má společný slovensko-český šampionát na programu v kategorii žen závod s hromadným startem. „Na ten závod se moc těším. Je tam kopec, který pojedeme ho sedmkrát. To by mohlo být vhodné místo k útoku. Určitě se nehodlám pohybovat někde v pelotonu, kde by mi hrozil pád a zranění,“ prozradila svoji taktiku.

Nejdřív led, pak moře

Vrcholem cyklistické sezóny bude letní evropský šampionát, který se jede v Česku, a především zářijové mistrovství světa ve Florencii. „Zatím nejsme s trenérem Novákem rozhodnutí, jestli pojedu. Je dost času. Před sebou mám ještě první svezení na ledě a dovolenou u moře,“ konstatovala Sáblíková.

Velkou část minulé sezóny ji provázely problémy se zády... „Ty už jsou minulostí. Hodně mi pomohly lázně. Závěr sezóny, i když jsem obhájila prvenství jak ve Světovém poháru, tak i na mistrovství světa, byl ale krutý,“ říkala s ulehčením v hlase.

V červnu stihla vybojovat tituly i v tzv. letním rychlobruslení na kolečkových bruslích. „Na kolečkové brusle nás dlouho nepustily vytrvalé deště, takže jsme museli trochu pozměnit přípravu. V posledních týdnech už je to dobré, vrátili jsme se k původnímu plánu. Do něj zapadá i začátkem července první soustředění na ledě. Teprve pak jedeme k moři, ale rozhodně se nebudeme válet celý den na pláži. Ráno se trénuje, teprve pak se dostaneme k moři. Hrozně moc se k němu těším, vždycky mi prospěje,“ říkala zasněně.

Vrcholem sezóny, která začne v listopadu závody Světového poháru, bude olympiáda v Soči. Tam bude česká ledová královna obhajovat zlaté medaile na tři a pět kilometrů, ale také bronz na patnáctistovce. „Už delší čas cítím tu zvláštní předolympijskou nervozitu. To je jen dobře, protože mám ráda, když už všechno běží naplno. Při volnějším režimu mě někdy přepadají myšlenky, že nic nedělám, i když to tak není. Stále silněji si uvědomuji, že musím hodně trénovat, protože zejména na olympiádě mi nedá nikdo nic zadarmo. Uvidíme, jestli nebude někdo rychlejší. V každém případě si v Soči budu klást ty nejnáročnější cíle,“ pravila odhodlaně.

Reklama