Hlavní obsah

Belgičané ovládli cyklokrosařskou kategorii elite

ST. WENDEL

Belgičané opět nechali na MS v cyklokrosu celý svět za sebou. V kategorie elite počtvrté za sebou nepustili na stupně vítězů žádného cizince. Nejrychlejší z Belgičanů byl v neděli Sven Nijs.

Článek

V německém St. Wendelu vyhrál suverén letošní sezony před krajany Erwinem Verveckenem a Svenem Vanthourenhotem. Z českých reprezentantů nejlépe zajel Petr Dlask, kterému patří sedmé místo.

Na start elitního závodu vyrazilo 77 jezdců ze 17 zemí včetně pětice Dlask, Zlámalík, Ausbuher, Mlynář, Ježek. Čeští jezdci se těšili na závod na sněhu, ale zarmoutili je pořadatelé, kteří trať prosolili a zasypali pilinami. Tím se zbavili největší nevýhody Belgičané, kterým sníh a kluzký povrch nevyhovují.

A hned po startu také vyrazili za triumfem.

Po dvaceti minutách se začal propadat Ausbuher, kterému rychle začaly docházet síly, pozice vyklidil i Mlynář, takže ve hře o dobré umístění zůstali jen Zlámalík a kolem dvanáctého místa jezdící Dlask.

Po třetině závodu se s trojicí Belgičanů drželi Zlámalík a Mourey.

Tempo nejčastěji udával Nijs, ale Vervecken a další jej ujet nenechali. Tři kola před koncem se do čela vyšvihl Nizozemec Groenendaal a zdálo se, že Belgičanům může dělat problémy, ale pád jej z boje o medaili vyřadil. Zlámalík se neustále držel kolem osmého místa, Dlask asi pět míst za ním.

V závěru předposledního devátého okruhu rezolutně nastoupil vítěz šesti závodů Světového poháru Nijs a jeho útok zachytil jen mistr světa z roku 2001 z Tábora Vervecken. Záhy se na ně dotáhl ještě Vanthourenhout a na dohled měl skupinu Mourey, ale dostihnout ji se mu nepodařilo. Přesto si Francouz na čtvrtém místě dojel pro životní výsledek.

Nejvýhodnější pozici před vjezdem na tartanový ovál si vybojoval Nijs a několikametrový náskok bezpečně proměnil v zisk svého třetího titulu mistra světa. Ty předchozí vyhrál v kategorii do 23 let.

Skvěle se rozjel v závěru Dlask, v úvodu posledního kola se dotáhl na konec skupiny pronásledovatelů a ve spurtu za sebe odsunul pět jezdců. Jeho sedmé místo je po stříbru z roku 2001 Dlaskovým nejlepším výsledkem na MS, stejně tak mohl být spokojen s umístěním v úvodu druhé desítky Zlámalík.

Elite (28,2 km):
1. Nijs 1:01:34, 2. Vervecken -2, 3. S. Vanthourenhout (všichni Belg.) -13, 4. Mourey (Fr.) -31, 5. Commeyne, 6. Vannoppen (oba Belg.) oba -32, 7. Dlask (ČR), 8. Franzoi (It.), 9. Baumgartner (Švýc.) všichni -42, 10. Van Gils (Niz.) -43, ...13. Zlámalík -1:02, 18. Mlynář -1:40, 23. Ježek (všichni ČR) - 2:31, 26. Kovács -2:44, 31. Barenyi (oba SR) -2:56, 33. Ausbuher (ČR) -3:07, 37. R. Glajza (SR) -3:38.

Reklama