Hlavní obsah

Cyklista Ullrich se přiznal ke krevnímu dopingu. Všichni to dělali, říká

Berlín
Aktualizováno

Dřívější německý cyklista Jan Ullrich poprvé přiznal, že si v době aktivní kariéry pomáhal k úspěchům krevním dopingem. Stále ale popírá, že by užíval jiné zakázané látky. Kromě toho potvrdil, že spolupracoval s lékařem Eufemiem Fuentesem, který už byl v minulosti spojován s dopováním cyklistů.

Foto: Patrick Seeger, ČTK/AP

Bývalý německý cyklista Jan Ullrich se přiznal k dopingu.

Článek

Devětatřicetiletý Ullrich pro časopis Focus řekl, že si nechal měnit krev od nechvalně známého lékaře Eufemiana Fuentese. „Ano, využil jsem úpravy krve od Fuentese,"," uvedl vítěz Tour de France z roku 1997, jenž teprve loni v únoru přiznal, že byl s Fuentesem v kontaktu.

Navzdory tomu, že si nechal měnit krev, znovu Ullrich odmítl, že by se dopustil podvodu. „Téměř všichni v té době brali látky na zlepšení výkonnosti. Já nedělal nic, co by nedělali ostatní. Podvod pro mě začíná tam, kde bych získal před ostatními výhodu. To ale nebyl ten případ, chtěl jsem jen vyrovnat šance," uvedl rodák z Rostocku.

Nejsem horší než Armstrong

Německý cyklista se vyjádřil i k dopingové kauze svého slavnějšího kolegy Lance Armstronga.

„Oba jsme vinni. Nejsem lepší než on, ale nejsem ani horší. Velcí hrdinové minulých časů jsou dnes lidé s chybami, s nimiž se musíme smířit," dodal Ullrich trochu pateticky.

Ullrich loni dostal za kontakt s Fuentesem dvouletý trest se zpětnou platností od srpna 2011. Jeho výsledky od května roku 2005 byly vymazány, nicméně triumf z Tour 1997 mu zůstal.

Reklama

Související témata: