Hlavní obsah

Před lety sestřelil při časovce rozhodčího. Dnes je Froome favoritem Tour

Jan KrůtaPrávo

Narodil se v Keni, od čtrnácti vyrůstal v Jihoafrické republice, teď je hvězdou britské cyklistiky. Osmadvacetiletý Chris Froome bude poprvé v kariéře lídrem svého týmu Sky na v sobotu startující Tour de France. „Je to svým způsobem svazující, ale hrozně se na to těším,“ říká.

Foto: Foto: Reuters - Eric Gaillard

Britský cyklista Chris Froome se svou přítelkyní Michelle Coundovou.

Článek

Vloni byl dvorním domestikem kolegy Wigginse, ale přesto skončil druhý. V závěrech některých horských etap měl očividně navrch, na příkaz týmu však musel čekat na Wigginse. Letos si měli role prohodit. Jenže Wiggins nakonec v sestavě Sky na 100. ročník Tour chybí. Nedokončil Giro a Tour oficiálně vzdal kvůli problémům s kolenem.

Možná to tak bylo, možná šlo o příkaz shora. „Klasického domestika rozhodně dělat nebudu. Jsme na tom dobře oba, ať rozhodně tým o lídrovi podle aktuální formy," obrátil Wiggins před Girem, ač na začátku sezóny sliboval pomoc parťákovi. Dopadlo to nakonec tak, že oba kohouti spolu nepojedou.

„Já jsem spekulace neřešil. Celý rok jsem se chystal na to, že tým pojede Tour na mě," prohlásil Froome. „Jsem připraven. Mám za sebou skvělý tým, kterému hodně věřím. Kluci mi dodávali sebedůvěru celou sezónu," uvedl cyklista žijící v Monaku.

CHRIS FROOME
Narozen: 20. 5. 1985 v keňském Nairobi
Týmy: Konica Minolta (2007), Barloworld (2008-09), Sky (2010-?)
Výška/váha: 186 cm/69 kg
Přezdívka: Froomey
Účast na Grand Tours – Tour de France: 2008 (84. místo celkově), 2012 (2., 1 vyhraná etapa). Giro d´Italia: 2009 (36.), 2010 (diskvalifikován za tažení motorkou v 19. etapě), Vuelta: 2011 (2., 1 vyhraná etapa), 2012 (4.).

Jeho sezóna je skutečně obdivuhodná. Vyhrál závody Kolem Ománu, Critérium International, Kolem Romandie a generálku na Tour, Critérium du Dauphiné. Jediným etapovým závodem, kde nevystoupil na nejvyšší stupeň, bylo Tirreno-Adriatico. Tam skončil druhý, 23 vteřin za vítězem Gira Nibalim.

Teď je největším favoritem Tour. „Být lídrem je pro mě něco nového, nikdy předtím jsem Tour v téhle pozici nejel. Vloni jsem byl lídrem na Vueltě, ale tohle je přece jen něco jiného," tvrdí Froome.

Na roli lídra pro stý ročník Tour se v hlavě připravoval dlouho. „Musíte se naučit žít s tlakem, který je na Tour nesrovnatelný s jinými závody. Média, fanoušci, soupeři a další věci. Je to prostě váš největší zápas. A kdo není silný celé tři týdny, nemá šanci," říká Froome, jehož maminka se narodila britským rodičům v Keni a tatínek je Brit.

V roce 2006 reprezentoval na mistrovství světa Keňu, ale tam se proslavil spíš jen tím, že při časovce hned po nájezdu ze startovní rampy sestřelil rozhodčího a oba spadli. Od roku 2008 jezdí s britskou licencí. „Vždycky jsem se cítil Britem, používal jsem britský pas. Když se naskytla možnost reprezentovat Velkou Británii, vůbec jsem neváhal," dodává cyklista týmu Sky.

Reklama

Související témata: