Hlavní obsah

Armstrong: Vyhrát Tour de France bez dopingu bylo nemožné. A dnes? Těžko říct

Paříž

Nepěkná reklama pro cyklistiku. A znovu se týká dopingu. Sedminásobný vítěz nejslavnějšího cyklistického závodu Tour de France Lance Armstrong, jemuž UCI (cyklistická unie) sebrala všechny tituly za doping, se nechal slyšet, že v jeho dobách se slavný etapový závod nedal bez podpory zakázaných látek vyhrát. A slavný Američan pochybuje i o tom, zda to je to vůbec možné i v současnosti.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Bývalý americký cyklista Lance Armstrong

Článek

Armstrong svým přiznáním se k dopingu rozdělil fanoušky cyklistiky na dva tábory. První odsuzuje doping z morálního důvodu, druhý se jednačtyřicetiletého cyklisty zastává s tím, že v době, když Američan závodil, brali zakázané látky všichni.

Šlo tedy vyhrávat v jeho éře závody bez dopingu? zeptal se redaktor Le Monde. „To záleží na závodě. Tour de France? Ne, bez dopingu bylo nemožné vyhrát. Je to vytrvalostní závod, v němž rozhoduje přísun kyslíku do organismu," vysvětloval Armstrong.

Některá zahraniční média dokonce tvrdí, že Armstrong prohlásil, že Tour nelze vyhrát bez dopingu ani v dnešní době. To popudilo amerického současného cyklistu Tejaye van Garderena: „Pokud říká, že Tour nemůže vyhrát čistý cyklista, měl by být radši zticha - protože to možné je," prohlásil.

Armstrong cyklistice nepomáhá, říká šéf UCI

Věci na pravou míru tak uvedla až agentura Associated Press, která se ho zeptala, zda ve svém rozhovoru hovořil o minulosti (konkrétně o letech 1999-2005, kdy v řadě na Tour vítězil), nebo o současnosti. „Dnes? To netuším. Doufám, že to (vyhrát Tour čistý) možné je," uvedl.

Podobné zpochybňování současné čistoty cyklistiky se vůbec nelíbí prezidentovi UCI Patu McQuadovi. „Kategoricky říkám, že se plete. Jeho prohlášení rozhodně cyklistice nepomáhá. Kultura tohoto sportu se od dob Armstronga změnila a teď už je možné vyhrát čistě," prohlásil McQuad.

Jubilejní stý ročník Tour de France startuje v sobotu.

Reklama