Hlavní obsah

OBRAZEM: Pády, nehoda autobusu, zmatky! První etapu jubilejní Tour de France vyhrál Kittel

Aktualizováno

Prvním vítězem na 100. ročníku Tour de France se stal německý cyklista Marcel Kittel a po 213 kilometrech se premiérově oblékl do tradičního žlutého trikotu. Člen týmu Argos-Shimano zvítězil v hromadném spurtu v korsické Bastii poté, co poslední kilometry ovlivnily pády a také nehoda autobusu.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Němec Marcel Kittel slaví vítězství v 1. etapě Tour de France.

Článek
Fotogalerie

Ve spurtu pelotonu se v první etapě rozhodovalo podle očekávání, ale závěr přinesl množství incidentů. O zmatky se postaral autobus týmu Orica-GreenEdge, jenž se zachytil o cílovou bránu a nemohl odjet z prostoru cíle. V té době se už peloton blížil do finiše a organizátoři začali plánovat, že přesunou cíl o tři kilometry blíž a etapu zkrátí.

Autobusu se na poslední chvíli přece jen podařilo cílovou rovinku uvolnit, ale nervozita se zato přenesla do pelotonu. Zhruba pět kilometrů před cílem došlo k hromadnému pádu, který zbrzdil mnoho adeptů na dnešní vítězství.

Na zemi skončil slovenský rychlík Peter Sagan, zastaven byl britský šampion Mark Cavendish a Němec André Greipel, jenž se vyhnul pádu, měl krátce poté defekt. Do nehody se zapletl také Španěl Alberto Contador, jemuž na Tour pomáhá Roman Kreuziger, a hrozilo, že ztratí důležité sekundy, protože k incidentu nedošlo v ochranné tříkilometrové zóně. Organizátoři se však nakonec rozhodli po zmatcích s cílem udělit všem stejný čas.

Contador dojel potrhaný

Kreuziger dojel na 26. místě v hlavní skupině, Contador však dorazil později v potrhaném oblečení a s bolestivě naraženým levým ramenem. "Alberto skončil na zemi a jeho přesný stav neznáme," uvedl bezprostředně po skončení etapy jeden ze sportovních ředitelů týmu Saxo-Tinkoff Fabrizio Guidi.

Dvojnásobný vítěz závodu by podle všeho neměl mít nic zlomeného. "Bolí to. Dáme na to led. Tour je Tour, nikdy nevíte, co se stane," řekl Contador.

Hůře dopadl dvojnásobný mistr světa v časovce Tony Martin. Německý cyklista si sice nic nezlomil, má však hlubokou tržnou ránu na lokti, otřes mozku, pohmožděnou plíci a hrozí mu, že z Tour bude muset odstoupit. Definitivně se rozhodne až v neděli ráno.

Nejasnosti ohledně cíle přispěly k hromadné nehodě

Podle Guidiho přispěly k hromadné nehodě právě nejasnosti ohledně cíle. "Nejdříve nám bylo řečeno, že se cíl posune. Předali jsme informaci jezdcům, kteří začali spurtovat. O chvíli později se však cílová páska vrátila na původní místo a pak do toho všeho zmatku přišel ten velký pád," uvedl Guidi.

Problémů se nevyvaroval ani velký favorit Brit Chris Froome, kterého potkala menší nehoda těsně před startem, ale vyvázl bez zranění. "Zbytek dne jsem zvládl bez úhony, a jestli tohle bude můj jediný karambol na Tour, tak to beru," prohlásil druhý muž loňského ročníku. Do dnešních pádů se přimotali i jeho týmoví kolegové Geraint Thomas a Ian Stannard, ale mohou pokračovat.

Pětadvacetiletý Kittel si pro své první vítězství na Tour dojel před Norem Alexanderem Kristoffem a devatenáctiletým Nizozemcem Dannym van Poppelem. "Nemám slov, jsem strašně šťastný. Tohle je s přehledem nejkrásnější den mého života. Doufám, že usnu," uvedl Kittel, jenž před dvěma lety vyhrál jednu etapu na Vueltě.

Tour de France - 1. etapa Porto-Vecchio - Bastia (213 km):
1. Kittel (Něm./Argos-Shimano) 4:56:52,
2. Kristoff (Nor./Kaťuša),
3. Van Poppel (Niz./Vacansoleil-DCM),
4. Millar (Brit./Garmin-Sharp),
5. Trentin (It./Omega Pharma-Quickstep),
6. Dumoulin (Fr./AG2R-La Mondiale),
7. Henderson (N. Zél./Lotto-Belisol),
8. Roelandts (Belg./Lotto-Belisol),
9. Rojas (Šp./Movistar),
10. Boeckmans (Belg./Vacansoleil-DCM),
...26. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) všichni stejný čas.

Reklama