Hlavní obsah

Australský tým dostal za zaseknutý autobus v cíli Tour pokutu

Bastia

Za chaos v cíli první etapy Tour de France mohl podle organizátorů tým Orica GreenEdge. Autobus australské stáje uvízl v cílové bráně v Bastii a pořadatelé kvůli tomu málem museli přeložit dojezd jinam. Incident skončil pokutou pro sportovního ředitele týmu Matta Whita, kterému mezinárodní cyklistická unie UCI nařídila zaplatit 2000 švýcarských franků (42 tisíc korun).

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Autobus týmu Orica-Greenedge blokoval dojezd do cíle etapy.

Článek

K problémům podle organizátorů došlo proto, že autobus nedodržel časový plán a přijel k cíli pozdě, když byla brána spuštěna. Na místě zůstal uvězněn ve chvíli, kdy už se peloton blížil.

"Všichni přiložili ruku k dílu. Upustili jsme pneumatiky, takže jsme mohli autobus odstranit," řekl novinářům Jean-Louis Pages, jenž má na starosti cílový prostor.

Podle Whita se řidič autobusu řídil instrukcemi. "Dostal pokyn, aby jel dopředu. Očekávali jsme, že tam bude dost místa pro průjezd. Byla to samozřejmě nešťastná situace," uvedl sportovní ředitel týmu Orica GreenEdge.

Řidič autobusu, jímž je bývalý španělský profesionální cyklista Garikoitz Atxa, se za způsobené zmatky omluvil. "Cítím se hrozně. Už je to pryč a v cíli naštěstí nedošlo k žádnému zranění," řekl televizní stanici Eurosport po svém prvním dnu v roli řidiče týmového autobusu. "Nebyl to dobrý začátek, ale snad ve mě stále budou mít důvěru," dodal.

Pořadatelé před vyproštěním autobusu oznámili, že cíl bude o tři kilometry dříve. Týmy to sdělily jezdcům, kteří začali spurtovat a došlo k hromadnému pádu. "Slyšeli jsme to ve vysílačkách. Pak to byl masakr. Já jsem naštěstí nespadl, byl jsem vzadu," řekl britský spurtér Mark Cavendish, jenž byl mezi adepty na vítězství v úvodní etapě a žlutý trikot lídra závodu.

Reklama