Hlavní obsah

Druhou etapu Tour vyhrál překvapivě Bakelants a vede

Ajaccio

Druhou etapu Tour de France v korsickém Ajacciu vyhrál překvapivě belgický cyklista Jan Bakelants a oblékl se do žlutého trikotu lídra závodu. Z něj vysvlékl vítěze sobotní etapy Marcela Kittela z Německa, jenž se neudržel v hlavním poli.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Belgičan Jan Bakelants se v cíli v korsickém Ajacciu raduje ze svého nečekaného triumfu ve druhé etapě slavné Tour de France.

Článek

Sedmadvacetiletý Bakelants byl v závěrečných kilometrech členem šestičlenné skupiny uprchlíků a jako jediný se nenechal pohltit pelotonem. V cílové rovince už mu elitní spurtéři dýchali na záda, nicméně člen týmu RadioShack minimální odstup udržel a s náskokem jedné sekundy si dojel pro největší úspěch kariéry.

Bakelants přitom na Tour málem nestartoval, do nominace se vešel na poslední chvíli. "Letos už jsem absolvoval operaci kolena a při návratu v Romandii se mi koleno zanítilo. Musel jsem odstoupit a nemohl jsem jet na Critérium du Dauphiné," popisoval své martýrium šťastný vítěz. "Ale poté, co jsem byl třetí na závodě Kolem Lucemburska, tým zariskoval a vzal mě na Tour. A teď zažívám nejkrásnější den kariéry," dodal Bakelants.

Peloton přivedl po 156 km do cíle jeden z hlavních adeptů na etapové vítězství Peter Sagan ze Slovenska, třetí byl Polák Michal Kwiatowski. V průběžném pořadí vede Bakelants o sekundu před Britem Davidem Millarem a Francouzem Julienem Simonem.

Kreuziger je celkově devatenáctý

V hlavním poli na 51. pozici dojel jediný český účastník na Tour Roman Kreuziger, celkově je devatenáctý. V závěru se sice na chvíli objevil v čele pelotonu, o únik se prý ale nepokoušel. "Jen jsem dojížděl dopředu a najednou se tam udělala díra. Rozhodně jsem nic nezkoušel. Taky jsem se hned díval dozadu, kde jsou kluci z týmu," uvedl Kreuziger na svém webu.

Spolu s ním dokončil etapu v pelotonu i kapitán jeho týmu Saxo-Tinkoff Alberto Contador, jenž se jako jeden z mnoha potloukl při hromadném pádu v první etapě. Dnes však favorizovaný Španěl vypadal na kole bez větších potíží. "Alberto se po pádu z první etapy cítil celkem fajn, jen ho trochu bolí záda. Já jsem taky v pohodě, pomalu se rozjíždím," přidal Kreuziger.

Dvojnásobný mistr světa v časovce Tony Martin, jenž pokračuje v závodě navzdory hluboké ráně v lokti, odřeninám a pohmožděným plícím, byl ve velké skupině 17 a půl minuty za nejlepšími. Společně s ním dojeli mimo jiné spurtéři Mark Cavendish a Kittel, jenž si tak žlutý trikot užil pouze jeden den.

"Byla to těžká etapa a já jsem spurtér, takže jsem trpěl. Čekali jsme, že o žlutý trikot přijdeme," uvedl německý cyklista. "Ale když jsem stoupal na kopec, měl jsem husí kůži. Tolik lidí volalo mé jméno," popsal životní zážitek člen týmu Argos-Schimano.

Cyklistický závod Tour de France:
2. etapa: Bastia - Ajaccio (154 km):
1. Bakelants (Belg./RadioShack) 3:43:11
2. Sagan (SR/Cannondale)
3. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step)
4. Cimolai (It./Lampre)
5. Boasson Hagen (Nor./Sky)
6. Simon (Fr./Sojasun)
7. Gavazzi (It./Astana)
8. Impey (JAR/Orica)
9. Bennati (It./Saxo-Tinkoff)
10. Lagutin (Uzb./Vacansoleil),
...51. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) všichni -1.
Průběžné pořadí:
1. Bakelants 8:04:03
2. Millar (Brit./Garmin-Sharp)
3. Simon
4. Impey
5. Boasson Hagen
6. Gerrans (Austr./Orica)
7. Kwiatkowski
8. Lagutin
9. Riblon (Fr./AG2R),
...19. Kreuziger všichni -1.

Reklama