Hlavní obsah

Australané jásají. Po týmové časovce má na Tour žlutý dres Gerrans

Nice

Bylo to drama se šťastným koncem pro stáj Orica-GreenEdge, která na Tour ovládla týmovou časovku v Nice a do žlutého se obléká australský cyklista Simon Gerrans. Poprvé v kariéře!

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Nový lídr Tour de France, Australan Simon Gerrans.

Článek

„Předvedli jsme fantastickou týmovou práci," jásal. Dres lídra získal přesně den poté, co ve spurtu třetí etapy porazil Sagana. Sestava složená ze šesti Asutralanů, Švýcara Albasiniho, Kanaďana Tufta a Impeyho z Jihoafrické republiky triumfovala na pětadvacetikilometrové trati s rozdílem pouhých 75 setin před druhou belgickou stájí Omega Pharma-Quick Step. Podle pravidel se však časy zaokrouhlují na celé vteřiny.

„Každý do toho dal sto procent. Asi jsme nebyli největší favorité, ale jsme skvěle sehraní a tohle je nejhezčí odměna. Jsme všichni bezvadní kamarádi a zažili jsme dva dny z kategorie snů," říkal třiatřicetiletý Gerrans.

Stal se teprve šestým Australanem, který na Tour oblékl žlutý dres. Před ním byli těmi šťastnými krajany Phil Anderson, Stuart O´Grady, Brad McGee, Robbie McEwen a Cadel Evans. „Moc to pro mě znamená. Tenhle dres by chtěl každý, ale je dost málo závodníků, kterým se to splní. Doufám, že náš tým žlutý dres nějaký den udrží," uvedl nový lídr. Další tři etapy mu dávají reálnou šanci, měly by se rozhodovat v závěrečných spurtech.

Kwiatkowskému scházela vteřina

Druhou příčku obsadili závodníci týmu Omega Pharma-Quick Step a Poláku Kwiatkowskému chyběla vteřina, aby měl žlutý dres. Takhle drží jen ten bílý pro nejlepšího mladého závodníka do 25 let.  „Určitě můžeme být pyšní na to, co jsme předvedli. Jsem rád, že jsem dnes mohl být součástí téhle skvělé sestavy. Ale musíme pogratulovat Orice," řekl spurtér týmu Mark Cavendish.

Velmi dobře zajel týmovou časovku Saxo-Tinkoff v sestavě s jediným Čechem na startu sté Tour Romanem Kreuzigerem. Dánská stáj, jejímž lídrem je Španěl Contador, skončila čtvrtá se ztrátou pouhých devíti vteřin. „Jsme hodně spokojeni. Doufal jsem, že skončíme v první pětce, což se splnilo. Předvedli jsme výborný týmový výkon. Bylo to ještě rychlejší, než jsme čekali. Druhou půlku jsme měli skoro pořád průměr přes šedesát," prozradil Kreuziger, jenž se v průběžné klasifikaci posunul na desáté místo.

Contador chválil

„Kluci odvedli skvělou práci," pochválil tým Alberto Contador. Jeho stáj Saxo-Tinkoff ztratila hned v polovině Španěla Novala, který spadl, a ve druhé polovině si oproti mezičasu mírně pohoršila. Spíš do počtu tam byl i další Španěl Hernandez. Na druhou formaci Sky s Contadorovým největším rivalem Froomem ztratili borci dánského týmu 6 vteřin.

„Vždy je samozřejmě lepší skončit před všemi vašimi rivaly, ale jsme v pořadí blízko sebe," dodal Španěl, který se po pádu v sobotní etapě cítí daleko lépe. „Každým dnem se to zlepšuje. Můj cíl je být v perfektní kondici do Pyrenejí," vzhlížel už Contador k víkendovému peklu v horách.

„Pro nás to byl hodně dobrý den," přiznal největší favorit Tour Chris Froome. „Prvořadé bylo neztratit nic na největší soupeře a naopak jsme ještě něco získali. To je fantastické," radoval se v Keni narozený cyklista.

Cyklistický etapový závod Tour de France:
4. etapa: časovka družstev v Nice (25 km):
1. Orica GreenEdge 25:56
2. Omega Pharma - Quick-Step -1
3. Team Sky -3
4. Saxo-Tinkoff -9
5. Lotto
6. Garmin oba -17
7. Movistar -19
8. Lampre -25
9. BMC Racing -26
10. Kaťuša -28.
Průběžné pořadí:
1. Gerrans (Austr./Orica) 12:47:24
2. Impey (JAR/Orica)
3. Albasini (Švýc./Orica) všichni stejný čas
4. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step)
5. Chavanel (Fr./Omega Pharma-Quick-Step) všichni -1
6. Boasson Hagen (Nor./Sky)
7. Froome (Brit./Sky)
8. Porte (Austr./Sky) všichni -3
9. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff)
10. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) oba -9.

Reklama