Hlavní obsah

Kreuziger spadl a má naražené chodidlo, Cavendish získal už 24. vítězství na Tour

Marseille

Oslabení z dozvuků bronchitidy, která ho sužovala před startem Tour, na něm skoro nebylo znát. Britský cyklista Mark Cavendish se dočkal prvního triumfu na stém ročníku nejslavnějšího závodu světa, když ovládl spurt páté etapy. V Marseille slavil po 219 kilometrech už 24. etapové vítězství během své pětileté anabáze na Tour. Jeden triumf mu chybí k vyrovnání třetího místa historických tabulek. Žebříčku kraluje Belgičan Merckx s 34 vítězstvími.

Foto: Laurent Rebours, ČTK/AP

Britský spurtér Marc Cavendish ovládl finiš 5. etapy Tour de France.

Článek

„Sprint ani nebyl nijak těžký," říkal osmadvacetiletý Cavendish, pro něhož odvedli v závěru perfektní práci kolegové z týmu Omega Pharma-Quick Step. „Kluci byli fantastičtí. Cítil jsem, že kdybych nevyhrál, všem bych to pokazil. Ale díky nim jsem nemusel dělat skoro nic. Jen jsem se vyvezl za Steegmansem a bylo to. Jsem extrémně šťastný," rozplýval se rodák z ostrova Man.

Jediným problémem je jeho zdraví. Minulý týden onemocněl bronchitidou a do neděle bral antibiotika. „Nebylo to snadné, pořád ještě trpím. Nejsem ve stoprocentní kondici, ale zlepšuje se to," prozradil po druhé nejdelší etapě letošního ročníku Cavendish. „Dnes jsme si tu smůlu vynahradili. V sobotu mě zastavil pád, v týmové časovce jsme byli o kousek druzí, tak teď do konečně vyšlo..."

Spadl i Kreuziger

I středeční etapu poznamenalo několik pádů. A ocitl se v nich i Roman Kreuziger. „Nejdřív to lehlo nahoře na kopci asi patnáct kilometrů před cílem. Přede mnou byla najednou kola, nešlo to dobrzdit. Spadli jsme tam s Rogersem, nic vážného se nám naštěstí nestalo. Já mám jen naražené chodidlo, Michael koleno," popsal český cyklista týmu Saxo-Tinkoff.

K druhému pádu došlo ve spurtu těsně před cílem na široké silnici. Jeho viníkem byl Francouz Bouhanni z týmu FDJ, který nebezpečným manévrem srazil jednoho z dalších závodníků, a ve finále jich na zemi zůstala řada. I Kreuziger. „Někdo do mě zezadu přilítnul, ale ještě jsem to ustál. Jen mi urvali přehazovačku, tak jsem se do cíle odstrkoval nohama. Nešlo s tím jet," prozradil.

Lídrem Tour zůstal Australan Simon Gerrans, jenž byl klasifikován na 15. místě. Slovák Sagan se znovu nedočkal vysněného vavřínu, po dvou druhých místech skončil tentokrát třetí.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 5. etapa: Cagnes-sur-Mer - Marseille (219 km):
1. Cavendish (Brit./Omega Pharma-Quick-Step) 5:31:51
2. Boasson Hagen (Nor./Sky)
3. Sagan (SR/Cannondale)
4. Greipel (Něm./Lotto Belisol)
5. Ferrari (It./Lampre-Merida)
6. Kristoff (Nor./Kaťuša)
7. Lobato Del Valle (Šp./Euskaltel)
8. Navardauskas (Lit./Garmin-Sharp)
9. Lemoine (Fr./Sojasun)
10. Rojas (Šp./Movistar)
...87. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Gerrans (Austr./Orica GreenEdge) 18:19:15
2. Impey (JAR/Orica)
3. Albasini (Švýc./Orica) všichni stejný čas
4. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step)
5. Chavanel (Fr./Omega Pharma-Quick-Step) oba -1,
6. Boasson Hagen
7. Froome (Brit./Sky)
8. Porte (Austr./Sky) všichni -3
9. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff)
10. Kreuziger oba -9.

Reklama

Související témata: