Hlavní obsah

Slovák Sagan se konečně dočkal. Ovládl sedmou etapu Tour de France

Aktualizováno

V sedmé etapě cyklistického závodu Tour de France triumfoval Slovák Peter Sagan, který se na první místo vyškrábal po třech druhých a jednom třetím místě. Ve žlutém trikotu bude v dalších fázích pokračovat jihoafrický lídr Daryl Impey. Roman Kreuziger dojel v této etapě jubilejního 100. ročníku závodu na třicátém místě ve stejném čase jako vítěz a celkově zůstává desátý.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Slovák Peter Sagan se v sedmé etapě Tour de France dočkal vítězství.

Článek
Fotogalerie

Hned na jedenáctém kilometru poslední etapy před vjezdem do Pyrenejí, která vedla z Montpellieru do Albi, došlo k pádu. Ze závodu po něm odstoupil zkušený Američan Christian Vande Velde a po sto kilometrech ho následoval Ital Adriano Malori.

Od vedoucí skupiny se při stoupání na poslední vrchařskou prémii 58 km před cílem odpojili Jan Bakelants, Cyril Gautier a Juan José Oroz, ale jejich únik skončil v cílovém městu Albi tři kilometry před cílem.

Stíhací jízdu pelotonu řídili jezdci stáje Cannondale, v jejímž dresu se těsně před cílem protlačil do čela Sagan a suverénně přespurtoval druhého Němce Johna Degenkolba a Daniela Bennatiho z Itálie.

Sagan se obořil proti kritikům

Sagan si v cíli postěžoval na kritické hlasy, které se ozývaly po jeho předchozích pódiových umístěních. „Fanoušci jsou od toho, aby fandili, na kritiku máme sportovní ředitele. My nemáme tým, aby nám rozjížděl spurty jako Greipelovi a Cavendishovi. Dneska se ukázalo, že ostatní nezvládli etapu tak, jak jsme ji rozjeli," řekl v televizním rozhovoru.

Za triumf byl vděčný hlavně ostatním jezdcům své stáje. „Musím poděkovat v první řadě týmu, jsem rád že to konečně přišlo. Po prvním pádu jsem se necítil dobře, protože jsem měl zranění a tak, ale začíná se to zlepšovat. Dneska mi to rozjel tým z druhého kopce až do cíle, byl to neuvěřitelný výkon kluků, dnešní etapa vyšla na 110 procent," uvedl držitel zeleného trikotu pro lídra bodovací soutěže, který obhajuje.

Kreuziger se těšil z kolegova bronzu

Kreuzigra potěšilo třetí místo stájového kolegy Bennatiho a v cíli hned přispěchal pogratulovat vítězi. „Myslím, že spousta lidí tuhle etapu podcenila. Bylo to fakt těžké, pořád nahoru, dolů. Přesně na Petera. Nejlepší sprinteři kopce nepřejeli, on jo. Jeho tým Cannondale opravdu excelentně pracoval, klobouk dolů. Šli vítězství naproti a zasloužili si ho," uvedl na svých internetových stránkách.

Před vjezdem do Pyrenejí se prý cítí „v rámci možností v pohodě". „Podle mě tahle etapa stála hodně lidí spoustu sil a zítra to v horách někdo určitě zaplatí. Čekají nás dvě těžké etapy. Hlavně ta sobotní bude hodně náročná, protože je cíl na kopci. Uvidíme, jak to dopadne, každý den se tu jede nadoraz. Já se samozřejmě budu snažit co nejvíc pomoci Albertu (Contadorovi) a vydržet s ním co nejdéle," řekl Kreuziger.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 7. etapa: Montpellier - Albi (205 km):
1. Sagan (SR/Cannondale) 4:54:12
2. Degenkolb (Něm./Argos)
3. Bennati (It./Saxo-Tinkoff)
4. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step)
5. Boasson Hagen (Nor./Sky)
6. Gavazzi (It./Astana)
7. Gallopin (Fr./RadioShack)
8. Vichot (Fr./FDJ)
9. Mori (It./Lampre)
10. Chavanel (Fr./Omega Pharma-Quick-Step)
...30. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) všichni stejný čas
Průběžné pořadí
1. Impey (JAR/Orica GreenEdge) 27:12:29
2. Boasson Hagen -3
3. Gerrans (Austr./Orica GreenEdge)
4. Albasini (Švýc./Orica GreenEdge) oba -5
5. Kwiatkowski
6. Chavanel oba -6
7. Froome (Brit./Sky)
8. Porte (Austr./Sky) oba -8
9. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff)
10. Kreuziger oba -14

Reklama

Související témata: