Hlavní obsah

Kreuziger v první horské etapě Tour táhl Contadora. Polepšil si už na šestou příčku

Ax 3 Domaines

Český cyklista Roman Kreuziger dojel v osmé etapě Tour de France na sedmé příčce a v celkovém pořadí závodu se posunul na šesté místo. Etapový triumf v první horské etapě získal suverénním závěrem Brit Christopher Froome a ukořistil i žlutý trikot pro celkového lídra. Vede o 51 vteřin před kolegou z týmu Sky Australanem Richiem Portem, který dnes dojel druhý.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Cyklista stáje Radioshack-Leopard Tony Gallopin v čele pelotonu první horské etapy Tour de France před jezdcem stáje Saxo-Tinkoff bank Albertem Contadorem.

Článek

Kreuziger si vyjel třetí nejlepší výsledek na Tour v kariéře. Nejlepší umístění zatím vybojoval v osmé etapě v roce 2010, kdy proťal cíl jako čtvrtý. Při své premiérové Tour v roce 2008 obsadil v šesté etapě šesté místo.

Po rovinatém úvodu etapy jezdci zamířili do Pyrenejí a rovnou na nejvyšší vrchol letošního ročníku Tour. Na hoře Col de Pailhéres, vysoké 2001 metrů, zaútočil Kolumbijec Nairo Quintana, pronásledovaný Francouzem Pierrem Rollandem.

Rolland Jihoameričana nedohnal, zato z pelotonu se při stoupání na závěrečný vrchol Ax 3 Domaines vydělila pětice pronásledovatelů, v které byli Froome, Porte, v cíli třetí Španěl Alejandro Valverde, a Kreuziger s hvězdou stáje Saxo-Tinkoff Albertem Contadorem.

Jenže zatímco Froome nasadil v posledních pěti kilometrech k drtivému závěru, trápícímu se Contadorovi nepomohla ani vydatná pomoc českého jezdce. "Když jsem viděl, že mu docházejí síly, bylo mi jasné, co je mou povinností. Nikdo z týmu mi ani nemusel nic říkat do vysílačky. Jsem na Tour pro Alberta a jsem přesvědčen, že v posledním týdnu, který bude rozhodující, pojede hodně dobře," uvedl Kreuziger na svém webu.

Cíl proťali společně s dvojnásobným šampiónem Tour 105 vteřin po vítězi. "V první řadě bych zachoval klid, protože to byl teprve první dojezd na kopec. Alberto měl slabší den, ale to může potkat každého," zastal se Contadora. "Čekali jsme, že Froome hned v první těžké etapě zkusí zaútočit. Dokázal něco najet, ale nedělal bych z toho tragédii. Tour je skládanka, do které musí zapadnout každý den," konstatoval český cyklista.

Stáj Sky zažila dvojnásobný triumf

Stáj Sky si na dnešek naplánovala útok a radost týmu jen podpořilo, že kromě prvního místa získala i druhé. "Bylo to nervózních sedm dní, které směřovaly až k dnešku. Je úžasné, že jsem dojel první, ale také to, že Richie Porte skončil druhý. Je to splněný sen," uvedl po dojezdu Froome.

Loni pomáhal celkovému vítězi Bradleymu Wigginsovi, letos by podle týmové režie měl dojet na Champs-Élysées ve žlutém on. "Je to zatím jen první týden, takže to nemusí nic znamenat. Teď budeme muset žlutý dres hlavně bránit," uvedl druhý muž loňského ročníku.

Cyklistický závod Tour de France - 8. etapa Castres - Ax 3 Domaines (195 km):
1. Froome (Brit./Sky)5:03:18
2. Porte (Austr./Sky)-51
3. Valverde (Šp./Movistar)-1:08
4. Mollema-1:10
5. Ten Dam (oba Niz./Belkin)-1:16
6. Nieve (Šp./Euskaltel) -1:34
7. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff)
8. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff)
9. Quintana (Kol./Movistar)
10. Anton (Šp./Euskaltel) všichni-1:45.
Průběžné pořadí:
1. Froome32:15:55
2. Porte-51
3. Valverde-1:25
4. Mollema-1:44
5. Ten Dam-1:50
6. Kreuziger
7. Contador oba-1:51
8. Quintana-2:02
9. Rodríguez (Šp./Kaťuša)-2:31
10. Rogers (Austr./Saxo-Tinkoff)-2:40

Reklama

Související témata: