Hlavní obsah

Kreuziger: Jsem na Tour de France jako Contadorův domestik a tím také zůstávám

Cyklista Roman Kreuziger během prvního volného dne letošní Tour de France ujistil, že zůstává i nadále v roli domestika, s jakou na slavný závod odjížděl. A to i přesto, že je na páté příčce nejlepším jezdcem průběžného pořadí ze své stáje Saxo-Tinkoff a v dosavadním průběhu Tour se zdál být v lepší pohodě než lídr Alberto Contador.

Foto: Profimedia.cz

Cyklisté týmu Saxo-Tinkoff Roman Kreuziger (vpravo) a Alberto Contador na Tour de France

Článek

Kreuziger přímo vyloučil, že by se při jeho výtečném umístění v celkovém pořadí po devíti odjetých etapách mohlo něco změnit na jeho roli Contadorova pomocníka. "Jsem tady k ruce Albertovi a zatím se mi ta práce pro něj docela daří. Jsem spokojen, ale je potřeba s ním vydržet i ten poslední týden v Alpách. Věřím, že on tam bude hodně dobrý," uvedl na svém webu Kreuziger s dodatkem, že na dvě karty tým nehraje.

"Absolutně ne, jedeme pořád na jednu, a to na Alberta. A myslím, že není důvod něco měnit. Jsem tu jako domestik Alberta," dodal jediný český zástupce v pelotonu jubilejního stého ročníku Tour.

S dosavadním průběhem je z pohledu svého týmu spokojený. "Přečkali jsme je (všechny etapy) poměrně dobře, ale cesta do Paříže je ještě dlouhá. Během těch tří týdnů se může stát cokoliv, každý může mít krizi. Albertovi nevyšel jeden den, ale rozhodně to není tak, že by měl Froome jisté vítězství na Tour. Jeho tým byl vpředu jeden den ve čtyřech a další den tam zůstal sám," připomněl Kreuziger.

Kreuziger i Contador ztrácejí téměř dvě minuty

Právě Chris Froome ze stáje Sky - podle odborníků největší favorit na vítězný dojezd do Paříže - vévodí průběžnému pořadí. Kreuziger a rovněž šestý Contador ztrácejí necelé dvě minuty. Český jezdec to však nepovažuje za nijak zásadní ztrátu. "Středeční rovinatá časovka sice hraje víc do karet Chrisovi, ale stejně rozhodne poslední týden v Alpách. Když někomu začne docházet, ty ztráty mohou být obrovské," odtušil Kreuziger.

Přestože se cítí dobře, i jemu přišel volný den vhod. Trochu si přispal, poté ho čekala hodina a půl na kole se stájovými kolegy. Kromě toho také masáž a příprava na nadcházející etapy. "Jsme tu s pobytem před Tour už skoro dva týdny. Člověk si potřebuje trochu odpočinout od kola, zrelaxovat. Do cíle nám chybí ještě dva týdny a myslím, že den volna každý přivítal," podotkl Kreuziger.

Za klíčové body dalšího pokračování Staré dámy považuje zmíněnou středeční časovku jednotlivců a pak nedělní horskou etapu na Mont Ventoux, která měří přes 240 kilometrů. "Na Tour ale nejde nic moc dopředu předvídat. Může se stát něco v etapě, kde by to nikdo nečekal. Každý den se tu jede absolutní doraz. Sky pravděpodobně udrží 'žluťáka' až do Alp, ostatním by to celkem vyhovovalo, protože závod budou muset kontrolovat během druhého týdne oni," nastínil Kreuziger.

Reklama

Související témata: