Hlavní obsah

Cyklistická legenda Roche: Kreuziger je lepší a táhne Contadora, měl by dostat volnou ruku

Avranches

Vstoupil do historie společně s cyklistickým Kanibalem Eddym Merckxem. Jen Belgičan a Stephen Roche dokázali v jednom roce vyhrát Giro, Tour de France a ještě MS. Bývalému závodníkovi z Irska se to povedlo v roce 1987. Nyní je znovu součástí karavany Tour. Jako řidič doprovodného vozu Škoda. Tour prožívá intenzivně i proto, že v poli má syna Nicolase, který závodí za stáj Saxo-Tinkoff. Dokonce je spolunocležníkem Romana Kreuzigera.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý úspěšný cyklista Stephen Roche z Irska s trofejí pro vítěze Gira.

Článek

„Jsem s Nicolasem v pravidelném kontaktu, voláme si po každé etapě," říká Roche senior. Udržuje si tak přehled o dění ve stáji jednoho z adeptů na vítězství. „Váš Roman je super kluk, má fajn povahu, navíc je výborný cyklista," hovoří uznale o Kreuzigerovi a je přesvědčený, že český borec měl od stáje dostat volnou ruku, aby ukázal své umění. „Jsem si jistý, že Roman má lepší formu než Contador. Táhnul ho dvakrát za sebou," přemítá.

Pobyt na Tour coby řidič si užívá. Už třetím rokem. „Je to únavné, každý den v autě mnoho hodin, ale jsem rád, že jsem částí Tour," říká Roche. Před etapou je na roztrhání. Má spoustu známých v karavaně doprovázející peloton. „Pět tisíc lidí kvůli dvěma stům závodníků," podotýká.

Jinak provozuje cyklistickou školu na Mallorce. I tím se udržuje. „Mnozí jen přijedou na kolo, nejde jim o tréninkový kemp. Chtějí jen na společnou vyjížďku, relaxovat," dodává.

Reklama