Hlavní obsah

Kittel je na Tour k nezastavení, na pásce porazil Cavendishe

Tours

Německý cyklista Marcel Kittel je králem sprinterů na sté Tour de France. V hromadném dojezdu ovládl i dvanáctou etapu s cílem v Tours, když na pásce přespurtoval britského rychlíka Marka Cavendishe. Jezdec stáje Argos-Shimano tak slavil v letošním ročníku už třetí prvenství.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Německý cyklista Marcel Kittel (vpředu) těsně zdolal ve finiši 12. etapy Tour de France Brita Marka Cavendishe, vpravo v cíli třetí Slovák Peter Sagan.

Článek

V celkovém pořadí se nic neměnilo. Žlutý dres lídra dál veze Chris Froome, Roman Kreuziger je pátý. Ve čtvrteční etapě obsadil 19. místo a byl rád, že se všichni závodníci jeho týmu Saxo-Tinkoff vyhnuli hromadnému pádu necelé tři kilometry před cílem. V něm skončil mj. německý spurtér stáje Lotto Andre Greipel. Protože ale k pádu došlo v tříkilometrové ochranné zóně, všichni dostali časy vítěze.

Na zemi skončil i Edvald Boasson Hagen, který vypadal nejvíc otřeseně a při průjezdu cílem se držel za rameno. Vítěz dvou etap z roku 2011 a důležitý člen tým Sky nakonec musel kvůli zlomenině lopatky ze závodu odstoupit. Zranění si nevyžádá operaci, cyklista se ale vydá domů do Norska na další vyšetření.

„Padlo to vedle nás, ale naštěstí jsme jeli v tu chvíli nalevo a měli jsme kam uhnout. Nikdo od nás nespadl," řekl Kreuziger. „Etapa byla dost dlouhá, únik skupiny krátce po startu přišel všem vhod, protože jsme si mohli trochu srovnat nohy po časovce. Únik kontrolovaly a sjížděly hlavně týmy, které tam mají sprintery. My jsme se snažili jet vpřed posledních 60 kilometrů, protože dost foukalo a přečkali jsme to tak nějak v klidu," uvedl na svém webu.

Uprchlíky peloton dostihl

Z pelotonu odjela krátce po startu pětice, v níž byli Italové Gavazzi (Astana), Mori (Lampre), Francouzi Sicard (Euskaltel-Euskadi), Delaplace (Sojasun) a Španěl Flecha (Vacansoliel). Uprchlíci jeli vpředu 200 kilometrů, v závěru je ale peloton podle očekávaného scénáře převálcoval.

Po 218 kilometrech se radoval Kittel. Cavendish, jehož ve středeční časovce někdo z diváků postříkal z flašky močí, přišel o šanci vybojovat 25. vavřín na Tour de France. „Marcel byl dnes prostě lepší než já. Mrzí mě, že jsem nezúročil skvělou práci našeho týmu," uvedl jezdec stáje Omega Pharma-Quick Step.

„Kittel je výborný, letos jasně nejlepší sprinter na Tour. Dnes to neměl úplně super rozjeté, ale přesto byl schopen vyhrát," pochválil německého závodníka v České televizi Cavendishův stájový kolega František Raboň, který na Tour nestartuje.

Cyklistický etapový závod Tour de France:
12. etapa: Fougeres - Tours (218 km):
1. Kittel (Něm./Argos) 4:49:49
2. Cavendish (Brit./Omega Pharma-Quick-Step)
3. Sagan (SR/Cannondale)
4. Kristoff (Nor./Kaťuša)
5. Ferrari (It./Lampre)
6. Impey (JAR/Orica GreenEdge)
7. Rojas (Šp./Movistar)
8. Gene (Fr./Europcar)
9. Lobato (Šp./Euskaltel)
10. Dumoulin (Fr./AG2R),
...19. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Froome (Brit./Sky) 47:19:13
2. Valverde (Šp./Movistar) -3:25
3. Mollema (Niz./Belkin) -3:37
4. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) -3:54
5. Kreuziger -3:57
6. Ten Dam (Niz./Belkin) -4:10
7. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -4:44
8. Quintana (Kol./Movistar) -5:18
9. Costa (Portug./Movistar) -5:37
10. Péraud (Fr./AG2R) -5:39.

Reklama