Hlavní obsah

Odplata za Tour! V Nizozemsku vyškrtli hříšníka Cavendishe ze startovní listiny

Amsterdam

Vášně kolem britského cyklisty Marka Cavendishe neutichají. V Nizozemsku mají pro hvězdného spurtéra po incidentu ve finiši úterní etapy Tour de France, kdy srazil k zemi jejich cyklistu Toma Veelerse, jediné označení: persona non grata. Pořadatelé kritéria v Boxmeeru, které se tradičně koná hned po skončení Tour, Cavendishe vyškrtli ze startovní listiny.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Britský cyklista Mark Cavendish na trati Tour de France.

Článek

Cavendish srazil Veelerse.

Střet Cavendishe a Veelerse, jenž rozjížděl finiš pro týmového kolegu Marcela Kittela, byl zatím nejtřaskavější bitvou spurtérů na letošní Tour de France. Zatímco Veelers zpomalil, Brit se dral pro 25. vavřín, vybočil z linie a ramenem ho vyvedl z rovnováhy.

Veelers v šedesátikilometrové rychlosti spadl a pořádně se odřel. Ačkoli rozhodčí Cavendishe neshledali vinným a nepotrestali, Nizozemci mají jiný názor.

"Není u nás vítán. Hledáme spurtéry, ale Cavendishe nechceme. Viděl jsem opakované záběry v televizi a rozhodl jsem se ho ze seznamu vyřadit. Prostě jeho chování nebylo dobré. Jury se může domnívat, že za Tomův pád není zodpovědný, ale my si myslíme opak," prohlásil bývalý cyklista Twan Poels, který je členem organizačního výboru kritéria v Boxmeeru.

To se uskuteční 22. července, jen den poté, co bude v Paříži korunován šampión Tour de France. Podle šéfa Cavendishovy stáje Patricka Lefevera se však nizozemští pořadatelé touto zprávou snaží jen udělat svému závodu reklamu.

Britský mistr světa na silnici i na dráze se Veelersovi již omluvil. Jeho počínání ale namíchlo více lidí a během středeční časovky Cavendishe někdo z diváků u trati polil močí.

Reklama

Související témata: